Továbbra is vezető pozícióban az Oracle a vállalati tervezőrendszerek piacán
2016-11-19
Indiai Nagykövetség látogatása Szegeden
2017-01-31

Webes applikációval a felesleges császármetszések ellen

Prof. Dr. Rákóczi István kezdeményezésével, az R&R Software szakmai segítségével készült el az orvosi webalkalmazás.

 

A WHO 2015-ös kiadványának ajánlása szerint a szülések 10-15 százaléka esetében indokolt a császármetszés – azaz a szülés műtéti úton történő – végrehajtása; ehhez képest Magyarországon 2015-ben átlagosan a szülések 39 százalékánál választották ezt a megoldást az orvosok.

A Magyarországi viszonylatban kiemelkedően alacsony „császármetszés-rátával” rendelkező, budapesti Szent Imre Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Profiljának szakmai tanácsadója, Prof. Dr. Rákóczi István a téma elismert szakértője. Hazai és külföldi tapasztalatokat – elsősorban Greggory R. Devore, M.D. kaliforniai szakorvos és intézményvezető kutatási eredményeit – valamint a legújabb szakirodalmi adatokat feldolgozva hozta létre a „Magzati Szívfrekvencia Intrapartum Monitorizálása – Referencia útmutató” című tudásbázist, amely hasznos információt, és áttekintő, gyors iránymutatást jelent a szülőszobai munkát végző szülészorvosok és szülésznők számára – ezekkel elősegítve a nem indokolt császármetszések elkerülését.

 

A magzat méhen belüli állapotának felmérésére a szülés alatt jelenleg a magzati szívfrekvencia intrapartum monitorizálása az egyetlen módszerünk. A tudásbázisra épülő, az R&R Software által fejlesztett internetes applikáció segít a kolleganőknek és kollegáknak eldönteni, hogy fennáll-e a szülés alatt magzati oxigénhiány, vagy nem.

Az applikációt 2016. december 2-án Visegrádon ismertettem az UptoDate szülész-szakmai összejövetelen, 560 résztvevő előtt. Az alkalmazást örömmel fogadták – itt jelentettem be azt is, hogy ingyen érhető el az interneten minden szülészorvos és szülésznő, valamint szülésztanuló számára.

Jelenleg külföldön sok hasonló eszköz érhető el. Úgy gondolom, hogy Magyarországon is mind több, az egészségügyben alkalmazható applikáció fog előtérbe kerülni és elterjedni. A magam részéről a jövőben arra fogok törekedni, hogy a hasonló alkalmazások száma növekedjen a szülészet-nőgyógyászatban.

Végül szeretném megköszönni az R&R Software-nek, hogy felismerte ezen alkalmazás jelentőségét, és önzetlenül segítette annak „megszületését” – mondta el Prof. Dr. Rákóczi István.

 

A tudásbázist megjelenítő internetes applikációt a budapesti R&R Software Zrt. térítésmentesen, társadalmi felelősségvállalás programjának keretében készítette el. Az applikáció üzemeltetésről a budapesti WebAND szintén térítésmentesen gondoskodik.

 

„Társadalmi felelősségvállalás programunk az R&R Software és tulajdonosai értékrendjét igyekszik megjeleníteni: a legnagyobb értéknek a humán erőforrást, valamint a hosszú évek munkájával megszerzett és fenntartott, értékteremtő tudást és tapasztalatot tartjuk. Ezért igyekszünk olyan kezdeményezéseket támogatni, amelyek a tudás és tapasztalat megszerzését és megosztását célozzák” – mondta el Rozenberszki Zsolt, az R&R Software értékesítési igazgatója.

 

Az R&R Software az elmúlt években:

Informatikaórákat tartott középiskolákban

Tanulást támogató informatikai eszközöket biztosított a rászorulókat támogató Dévai Szent Ferenc Alapítvány részére

Évi 2500 Euró értékű Ösztöndíjat biztosított hazai tanulók részére a György Ádám Kastélyakadémia zongora mesterkurzuson

Előadást tartott a Szegedi Tudományegyetem Informatika Intézetének első Informatikai Szakmai Napján