„Autó mint Szolgáltatás” paradigmát támogató informatikai platform megvalósítása
2020-04-01
„Autó mint Szolgáltatás” paradigmát támogató informatikai platform megvalósítása
2023-08-08

Zenei előadás közvetítő, közösségi hardver-szoftver platform és célalkalmazás fejlesztése

Zenei előadás közvetítő, közösségi hardver-szoftver platform és célalkalmazás fejlesztése

A projekt azonosítószáma: BAR-1.1.1-22-2022-00027

Közlemény: projekt indulás, 2022. január 20.

A projekt célja, a R & R Software Fejlesztő és Tanácsadó Zártkörűen Működő Részvénytársaság részére támogatás biztosítása azon negatív gazdasági hatások ellensúlyozására, amelyek az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból történt kilépése nyomán szenvedett el. 

A projekt tárgya: Zenei előadás közvetítő, közösségi hardver-szoftver platform és célalkalmazás fejlesztése

A szerződött támogatás összege: 477 733 991 Ft

A projekt tartalmának részletes bemutatása: 

A COVID-19 világjárvány okozta lezárások és kijárási korlátozások az élet számos területére nagy hatást gyakorolnak. A „távjelenlét” kihívásaival 2020. során megismerkedett a közvélemény: egyes rétegeket, például az előadóművészeket kiemelten érintettek azonban az „otthoni előadások” összetettebb, sokrétűbb kihívásai. 

A jelenlegi távjelenlét- és ún. „streaming” eszközök elsősorban az emberi beszédhang jellegzetességeire optimalizáltak: így a zenei előadásokhoz szükséges hangátvitel megfelelő minősége (frekvencia, dinamika), a párhuzamosan több kamerával történő közvetítés, a szakadás- és akadozásmentes, alacsony késleltetésű közvetítés nem biztosítható. Nem állnak rendelkezésre azok az integrált hardver eszköz és szolgáltatás kiszolgáló platform lehetőségek, melyek a zenei előadások közvetítéséhez professzionális, egyszerűen, akár otthoni körülmények között egyedül is használható, integrált rendszerben teszik elérhetővé e képességeket széles felhasználói és művészi rétegek részére. 

A művészi előadások jó minőségű közvetítése több tízezer USD értékű eszközökkel és profi személyzettel technikailag jelenleg is megoldható – ezek azonban jellemzően nem állnak időben és térben bármely előadóművész részére. A kifejlesztendő platfrom tartalmazza a az ehhez szükséges integrált hardver és szoftver komponenseket, mellyel a szükséges minőséget biztosító képességek bármely felhasználószámára elérhetővé válnak.

A napjainkra széles rétégek részére elérhető vált, otthoni eszközök/gépek fejlettségüket tekintve eljutottak oda, hogy célnak megfelelő kiépítéssel és szoftveres funkciókkal, illetve Cloud szolgáltatásokkal, hogy lehetővé teszik a minőségi, elérhető élő közvetítést. 

A kifejlesztendő platform lehetővé teszi, hogy az előadók és a hallgatók közösségként működjenek, és a megfelelő minőségű közvetítés mellett integráltan alkalmazhatják a szükséges további lehetőségeket, mint pl.: a naptár, ajánlások, események keresése, jegyvásárlás, elszámolás, közösségi funkciók, gamification. A platformon nyújtott szolgáltatásokhoz elérhetővé válnak a szükséges szerződéses, díjelszámolási és biztonságos fizetési funkciók. 

Agilis, 2 éves projekt keretein belül megvalósítható és piacra vihető, nemzetközi szaktekintély klasszikus zenész vezetésével, globális piaci termék konstruktűr szakértők bevonásával, hazai szoftver és hardver specialisták fejlesztésében megvalósítható a fenti kérdésekre választ adó, digitális művészi előadások közvetítését lehetővé tévő, magas hazai hozzáadott értékkel bíró, globális digitális megoldás (szolgáltatás platform).

Előzetes piackutatás alapján hasonló megoldással megvalósított szolgáltatásra más példa nincs, a kereslet, így pedig a piaci potenciál azonban az Egyesült Államokban, Ázsiaban és Európában is jelentős.

Az elmúlt időszakban számos, korábban adott helyszínhez kötött tevékenység otthoni, minőségi megvalósításához alkalmazható termék és szolgáltatás ért el számottevő piaci részesedést, pl. a Peloton és a Mirror.

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2024.01.19.

 

Projekt előrehaladás az 1. mérföldkő kapcsán (2023. 01. 19)

Az eredeti ütemtervnek megfelelően elkészült a platform és célalkalmazás első verziója, amely funkciók tekintetében piaci bevezetésre alkalmas, disztribúciót és kapacitást tekintve pedig a zártkörű, nagyságrendileg pár száz felhasználó kiszolgálását támogatja.

Az első mérföldkőig több mint 100 Millió Ft értékű, a fejlesztés első szakaszához nélkülözhetetlen eszközt szereztünk be, amelyek mind kiszolgáló (szerver), mind pedig kliens oldalon lehetővé tették illetve teszik a kép- és hangminőség, az üzleti-kereskedelmi folyamatok,  illetve a skálázhatóság fejlesztését és tesztelését, igazodva a napjainkban sztenderddé vált távmunka-igények megnövekedett mobilitási és biztonsági, valamint üzembiztonsági szempontjaihoz.

Ugyanebben a szakaszban közel 110 Millió Ft értékű alvállalkozói szolgáltatást vettünk igénybe, amelynek keretében partnerünk az alábbi feladatokat végezte el:

  • Megvalósításhoz rendelkezésre álló back-end és front-end szoftver platformok (SaaS, PaaS), eszközök (IaaS), SDK-k, API-k, library-k kvalitatív felmérése, elemzése-vizsgálata, szakmai javaslatok elkészítése megvalósításra
  • Megvalósítás során minőségbiztosítás tervezése és végrehajtása (pl.: fenntarthatóság, biztonság, szoftverminőség)
  • Független, „harmadik fél” tesztkörnyezetek felépítése, modellezése, üzemeltetése specifikáció alapján
  • Szoftveres perifériák – például beépített, szoftveres feldolgozóképességgel rendelkező audiovizuális eszközök – szoftverintegrációs tesztelése, kiértékelése (pl.: megvalósíthatóság, teljesítmény, fenntarthatóság)
  • Perifériákkal kapcsolatos labormérések elvégzése (pl.: késleltetési idők, zavarszűrési képesség)
  • UX (user experience), felhasználói élmény tesztek
  • Információbiztonsági, adatvédelmi, illetve kiber-biztonsági tanácsadás

A fenti tervezési, minőségbiztosítási feladatok mellett további több mint 140 Millió Ft értékben vettünk igénybe szoftverfejlesztési szolgáltatást partnerünktől, amely fejlesztések a back-end (szerver oldali) kiszolgáló komponensek megvalósítására és szállítói tesztelésére terjedtek ki az R&R Software Zrt. specifikációinak megfelelően.

A fejlesztés és a pályázat feladataiban az R&R Software Zrt. összesen 36 munkatársa vett részt, 130 Millió Ft-ot meghaladó értékben.

A projekt teljes pénzügyi és szakmai készültsége így 68 százalékot meghaladó, összességében 473 Millió Ft értékű.

György Ádám zongarművész és Kovács Gergely zongoraművész Budapest és New York között, élőben tesztelik a megoldás piaci előnyét biztosító, magas minőségű, egyszerre több, vezeték nélküli kameraképet párhuzamosan alkalmazó, alacsony késleltetésű kép- és hangátvitelt, és a gyakorlás során illusztrációs felületnek használható, digitális ceruzával is együttműködő, mindkét fél által kezelhető vektoros rajztáblát

A projekt az eredeti terveknek megfelelően az elkészült szoftver kapacitás tekintetében történő skálázásával, illetve a felhasználói tesztelés tapasztalatainak beépítésével folytatódik.