Informatikai nap Szegeden
2017-05-02
Fókuszban a külpiacok
2017-07-12

IFRS-nek megfelelő vállalatirányítás a Garantiqa Zrt-nél – lezárult az új VERK komponens fejlesztése

A tavalyi évben kezdődő IFRS projekt első, kimagaslóan fontos mérföldköve a napokban sikeresen lezárult

 

A korábban már részletesen bemutatott IFRS előírásoknak való megfelelőség előzményeiről, bővebben a következő hivatkozásra kattintva olvashat.

Az R&R Software és a Garantiqa Zrt közti szakmai együttműködés egészen a kétezres évek elejére nyúlik vissza, amikor az R&R Software szakemberei bevezették a VERK vállalatirányítási rendszerének pénzügyi és számviteli komponenseit, amelyek a garancia ügyviteli rendszerrel integráltan működnek. Azóta számos verzióváltáson esett át, és újabb komponensekkel is bővült a bevezetett megoldás.

A Garantiqa Zrt-re is kiterjesztett 639/2014. (XI. 14.) Korm. határozat értelmében a szervezetnek szigorúbb, az IFRS (International Financial Reporting Standards) számviteli sztenderdeknek, értelmezéseknek és keretelveknek megfelelő rendszert szükséges bevezetnie. A Garantiqa a meglévő VERK vállalatirányítási rendszer kiegészítése és fejlesztése mellett döntött. Ezen módosításokon az R&R Software munkatársai a tavalyi év augusztusában kezdtek el dolgozni. Az első és egyik legfontosabb szakasz – a megújult, IFRS-nek megfelelő VERK tárgyi eszköz komponens – elkészült, annak eredménytermékét az R&R Software átadta.

A megújult VERK tárgyi eszköz komponens legjelentősebb funkciói közé sorolható a vagyonelemek és az azokhoz kapcsolódó törzsadatok karbantartásának módja, a vagyonelemek adatainak változását reprezentáló mozgások kezelése, a főkönyv felé történő feladása, a jelentéskészítés, illetve lekérdezések végrehajtása.

IFRSA képen az új vagyonelem létrehozásához szükséges funkciót láthatjuk.

A Garantiqa Zrt. IFRS megfelelőségének elérést célzó projekt 2017 második felében is folytatódik.

Az R&R Software termékei és szolgáltatásai már korábban is számos alkalommal feleltek meg pénzügyi szolgáltató tevékenységet végző vállalatok és szervezetek szigorú előírásainak és igényeinek: