Hét ország diákjai érkeztek György Ádám pomázi zongora mesterkurzusára
2016-07-18
Szoftveres számlázást érintő törvényi változások 2017-ben
2016-09-22

IFRS-nek megfelelő vállalatirányítás a Garantiqa Zrt-nél

verk400 grafikus felulet

Tárgyi eszköz modullal és IFRS-megfelelőséggel bővül a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. R&R Software által szállított vállalatirányítási rendszere.

 

A Garantiqa Hitelgarancia Zrt-t (Garantiqa) 1992-ben a magyar állam, a legjelentősebb hazai kereskedelmi bankok, takarékszövetkezetek, és néhány vállalkozói érdekképviseleti szövetség alapította abból a célból, hogy készfizető kezesség (garancia) vállalásával katalizátorként működjön közre a hazai kis- és középvállalkozások, valamint a munkavállalói résztulajdonosi program megvalósítására létrejövő szervezetek hitelezése során.

2007. december 13-án a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a Magyarországon működő pénzügyi vállalkozások közül elsőként a Garantiqa Hitelgarancia Zrt-nek engedélyezte a hitelintézetekkel egyenértékű működést: ez annak elismerése, hogy a Garantiqa által alkalmazott irányítási, ellenőrzési, kockázatkezelési, tőkeszükséglet számítási eljárások megfelelnek a hitelintézetekkel szemben támasztott követelményeknek.

A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. 2000 óta alkalmazza az R&R Software VERK/400 vállalatirányítási rendszerének pénzügyi és számviteli komponenseit, amelyek a garancia ügyviteli rendszerrel integráltan működnek. Az azóta eltelt idő alatt a pénzügyi és számviteli rendszer – a törvényi követések mellett – számos verzióváltáson esett át, és új komponensekkel; például üzleti analitikai célú adattárházzal is bővült.

A Garantiqa-nak a 1639/2014. (XI. 14.) Korm. határozat értelmében új kötelezettsége keletkezik: meg kell felelnie az IFRS (International Financial Reporting Standards) számviteli sztenderdeknek, értelmezéseknek és keretelveknek. Ennek teljesítése céljából a Garantiqa a meglévő VERK ERP kiegészítése és fejlesztése mellett döntött: a rendszer az idei év végére tárgyi eszköz komponensekkel, jövő év májusára pedig az összes komponensre kiterjesztett IFRS-megfelelőséggel rendelkezik majd, amelyeket az R&R Software valósít meg. Az újonnan bevezetésre kerülő VERK tárgyi eszköz komponensek a VERK ERP megújult, grafikus felhasználói felületével lesznek elérhetők a Garantiqa felhasználói részére.

A VERK integrált nagyvállalati, biztonságos és megbízható megoldást kínál pénzügyi szolgáltatók pénzügyi és számviteli működésének támogatására, iparág-specifikus kiadásaival pedig teljes vállalatirányítási funkcionalitást nyújt nagykereskedő és gyártó szervezetek számára is.

Bővebben a VERK ERP rendszerről.