gepjarmuvek
Autopro.hu interjú: hazai IT-vel a hazai autóipar versenyképességéért
2013-04-22
Óbudai szoftverfejlesztő is segít a Csillaghegyi strand megnyitásában
2013-05-30

Továbbra is népszerű az IT a hazai fiatalok körében

Mint a legfrissebb – IVSZ által összeállított – IKT Indexből is kiolvasható, a Magyarországon működő informatikai cégek mind a gazdaság, mind a gazdasági növekedési potenciál jelentős részét adják. Fejlett informatikai infrastruktúránk következtében az elkövetkező években is dinamikus növekedésre lehet számítani az informatikai szolgáltató ágazatban. Megfelelő fejlesztéspolitikával 5 év alatt akár kétszeresére is nőhetne az innen származó export bevétel. Ezzel összefüggésben az is megállapítható: továbbra is az IT szektor az egyik legnépszerűbb terület a hazai fiatalok körében. 

Bár a nehéz gazdasági helyzet és a negatív befektetői hangulat az informatikában is érezteti hatását, munkaerő-piaci szempontból még mindig nagyon vonzó iparág a pályakezdők körében. A világszínvonalú hazai oktatás és a szakirányú képzések széles választéka kiváló alapokat és lehetőségeket kínál a hallgatók számára. A munkáltatói oldalt tekintve azonban az a tendencia is megfigyelhető, mely szerint a megfelelő szakmai kompetencia és nyelvtudás mellett egyre inkább előtérbe kerül a specifikáció, s az egyre kiéleződő piaci versenyben a cégek a speciális tudással rendelkező informatikusokat keresik.

borze1

 

A leglátogatottabb állásbörzéken tapasztaltak is azt mutatják, hogy gyakran nem elegendő a pályakezdők főként elméleti ismerete, a sikeres jelentkezés kulcsa a gyakorlatias specializációban rejlik. A Műegyetemi Állásbörzén és a Szegedi Tudományegyetem állásbörzéjén is kiállító R&R Software Zrt. például sokrétű tapasztalatot biztosító gyakornoki és junior programot kínál a sikeres pályázóknak.

„Az immáron 12 éve futó gyakornoki programunk során a pályakezdők az elméleti képzést követően nagyvállalati informatikai rendszerek fejlesztésével és bevezetésével kapcsolatban szerezhetnek tapasztalatot, valamint érdeklődési körüknek megfelelően részt vehetnek értékesítési és üzemeltetési-támogatási folyamatokban is” – mondta Rozenberszki Zsolt, a szoftverház egyik alapító tulajdonosa. „Már a cég megalapításakor célul tűztük ki, hogy olyan munkahelyet hozzunk létre, ahol a nemzetközi megoldásokkal is versenyképes termékeket az új szemléletmódokkal, módszertanokkal és technológiai ismeretekkel bíró fiatal generációval közösen fejlesztjük ki”- tette hozzá.

borze2

 

A vállalatirányítási rendszerekkel és egyéb vállalati üzleti alkalmazásokkal számos iparágban jelen lévő, 150 főt foglalkoztató hazai szoftverház egyetemi együttműködések és kooperációs képzések keretében is gondoskodik a megfelelő szakmai utánpótlásáról. A gyakornoki és junior pozícióira összesen 157 pályázó jelentkezett, akik közül a helyszínen kitöltött szintfelmérő teszt alapján 75 felelt meg a cég elvárásainak.

Forrás: Jobline Magazin