RPG/400 rendszerek szoftverminőség és modernizáció célú transzformációját, valamint felhő alapú alkalmazását támogató módszerek kutatása és prototípus eszközkészlet fejlesztése
2013-02-01
Architektúra Karbantartó Rendszer fejlesztése az R&R Software Zrt-nél
2014-03-31

Statikus, forráskód alapú minőségbiztosítás bevezetése az R&R Software Zrt-ben

Statikus, forráskód alapú minőségbiztosítás bevezetése az R&R Software Zrt-ben

Pályázati azonosító: KMOP-1.1.4-11/B-2012-0030

Közlemény: projekt zárás, 2013.06.30.

Az R&R Software Zrt. FusionR termékcsaládjának minősége javítása érdekében döntött a projekt elindításáról; a statikus forráskód minőség-mérésen alapuló minősítési, valamint tesztlefedettség-mérési folyamatok bevezetéséről.

A szoftverfejlesztés minőségének biztosítása és a már kifejlesztett, használatban lévő több millió soros szoftverrendszerek karbantartása sok emberi erőforrást igényel, elmaradásuk komoly problémát okozott. Ez a szoftvereróziónak nevezett folyamat a fejlesztésnek köszönhetően mérsékelhetővé vált, valamint az új fejlesztésű szoftverek minősége is jelentősen javul a szoftverek forráskód szintű ellenőrzésével, mérésével és minősítésével.

Az Európai Unió által támogatott fejlesztési projekt június végén lezárult. Megtörtént a kitűzött célok eléréséhez szükséges, a statikus forráskód minőséget és a tesztlefedettséget mérő eszköz beüzemelése, bevezetése. Az eszköz IT infrastruktúrába illesztésére, biztonságos üzemeltetésére, a mérési adatok tárolására és mentésére az alábbi, projekt keretein belül beszerzett eszközök szolgálnak:

• IBM PureFlex kiszolgáló konfiguráció, Magyarországon elsőként.

• Lenovo hordozható munkaállomás.

• Juniper tűzfal és antivírus rendszer

A kialakított rendszer releváns mérési adatokon alapuló információt biztosít a fejlesztésvezető, a minőségirányító, a tesztelésvezető és az ügyfelek számára. A Java alapú kódbázison elvégzett statikus forráskód minőség-mérések eredményei alapján az R&R Software Zrt. elkezdte, és folyamatosan végzi a FusionR termékcsalád minőségének javítását, illetve a javítások tesztelését.

A kialakított rendszer, valamint a használatukra épülő módszertanok segítségével a manuális kódellenőrzésre, tesztelésre, átadás-átvételi folyamatokra fordított költségek csökkenése mellett jelentős hatékonyság- és minőségnövekedésre nyílt lehetőség:

• A kialakított és bevezetett minőségellenőrzési módszertanok megakadályozzák a szoftvereróziót.

• A cég tulajdonát képező kódbázis minőségi javulása mérhető.

• A statikus forráskód elemzés, tesztlefedettség-mérés eredményeképpen kimutathatóan javul a termékek minősége.

• Növekszik a fejlesztők hatékonysága.

• Növekszik a vállalat szállítási kapacitása.

Kapcsolat:

R&R Software Fejlesztő és Tanácsadó Zrt.

1038 Budapest Ráby Mátyás u. 7.

tel.: 1-436-7850

www.rrsoftware.hu  

infoblokk