Első Informatikai Szakmai nap Szegeden
2016-05-01
gepjarmuvek
Új márkák a cDMS-ben
2016-05-25

Megjelent a Microsoft SQL Server 2016-os verziója

Gyorsabb, biztonságosabb és intelligensebb lett a népszerű adatbázis-kezelő.

 

A Microsoft számos adatbázist üzemeltet saját felhőjében: a sebesség és a biztonság jelentős növelése mellett az itt gyűjtött tapasztalatait is beépítette az adatbázis-kezelő új, 2016-os verziójába.

sql_reporting_services

Sebesség

Összességében elmondható, hogy jelentősen nőtt a feldolgozási sebesség és a teljesítmény: a továbbfejlesztett, memóriaalapú adattárolással akár 30-szor gyorsabb tranzakciófeldolgozási sebesség is elérhető a hagyományos, háttértár-alapú tároláshoz képest. Az adattárházas környezetek teljesítménye érdekében új funkciókkal gazdagodtak az oszlop alapú indexek. Az OLAP adatbázisok teljesítménye is jelentősen nőtt. A teljesítménnyel kapcsolatos elemzéseket segíti, hogy a lekérdezések a kapcsolódó futási teljesítmény-adatokkal historikusan tárolásra kerülnek.

 

Biztonság

A biztonság terén 3 fejlesztést érdemes kiemelni. Az új, kliensoldali titkosítással biztosítható, hogy az adatbázisban tárolt adatok csak azon kliensek számára legyenek értelmezhetőek, amelyek rendelkeznek a titkosításhoz szükséges kulccsal: így hiába fér hozzá harmadik fél a felhőben tárolt adatokhoz, azok a kulcs nélkül használhatatlanok. Sorszintű jogosultsággal szabályozható, hogy felhasználók az adatbázis-táblák mely rekordjaihoz férhetnek hozzá. A dinamikus adatmaszkolás még a sorszintnél is kifinomultabb hozzáférés-szabályzást tesz lehetővé: segítségével egy adott mező tartalmának megjelenítését tudjuk szabályozni, például azt, hogy a felhasználók egy csoportja csak az eltárolt bankkártya-számok utolsó 4 karakterét láthassa.

 

Analitikus képességek

Új funkciók minden üzleti intelligenciát és adattárházat támogató modulban rendelkezésre állnak. A leglátványosabb változás kétségtelenül a riport szerver új felülete, melyen a hagyományos, asztali és hordozható számítógépekre optimalizált jelentések mellett a mobileszközökre optimalizált kimutatásokat és a vállalati teljesítménymutatókat is elérhetjük; sőt az ingyenes Power BI Desktop-pal készített riportjainkat is megoszthatjuk. A statisztikai alapú előrejelzések futtatásának hatékonyságát növeli, hogy a széles körben ismert és használt „R” nyelven írt programkódok közvetlenül az adatbázis-motorban futnak. Az adatfeldolgozás túlmutat a saját adatbázison: a PolyBase funkció segítségével hozzáférünk a Big Data adatbázisokhoz is.

 

Hibrid tárolás: felhőben és lokálisan

A hibrid adattárolási technológiáknak köszönhetően elegendő az aktuális adatokat a magas költségű helyi tárolókon tartani: archív adatainkat olcsóbb fenntartású, felhőben lévő adatbázisban is tárolhatjuk. A felhasználók számára a két adatbázis lekérdezése transzparens, nem igényel külön eljárást az archív adatok elérése.

 

Az R&R Software – a platformfüggetlen vállalati üzleti alkalmazások elismert hazai fejlesztője és szállítója – által kínált vállalatirányítási, tömeges számlázási és bevételbiztosítási, ügyfélkapcsolat-kezelési, valamint üzleti analitika megoldások IBM, Oracle, valamint Microsoft adatbázis-kezelő megoldásokkal is kompatibilisek. A Microsoft SQL adatbázis-kezelő az utóbbi években az R&R Software több ügyfelénél is bizonyította vállalati szintű teljesítményét, megbízhatóságát, és igazolta az alacsonyabb költségeket.