EDM computer
Elektronikus dokumentumkezelés gépjármű-kereskedők és szervizek részére
2013-03-27
Bevált nagyvállalati informatikai rendszerek modernizálása
2013-04-03

Logisztikai Híradó interjú – R&R Software és az üzleti analitika

A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság a Logisztikai Híradó című kiadványban három oldalas cikkben foglalkozott az ellátási láncokban használatos informatikai előrejelzésekkel. Az újságnak Szabó Gábor, az R&R Software üzleti intelligencia szakértője nyilatkozott.

„Mennyire jellemzők a szoftveres alkalmazások, esetleg matematikai modellek használata a gyakorlatban?”

Szabó Gábor, az R&R Software Zrt. üzleti intelligencia csoportvezetője szerint mindenki használ valamilyen szoftvert előrejelzések elkészítésére, tárolására, az előrejelzés és a tényadatok összevetésére, az előrejelzés pontosságának mérésére. Jellemzően a felhasználók könnyen elérhető táblázatkezelőkhöz (pl.: Excelhez) nyúlnak első körben. Mikor elérik ennek a korlátait, keresnek valamilyen „komolyabb” tervezőrendszert, melyek használatával kitágulnak a lehetőségek. Például kiterjeszthető a tervezés mélysége termékcsoport szintről termék szintre, több verzió, forgatókönyv is kidolgozható stb.

ms-excel

A tervezőrendszerek első fázisú bevezetése jellemzően gyorsan kivitelezhető, mert az üzleti folyamatokat nem kell kitalálni, „csak” le kell képezni a már definiált, pl. táblázatkezelőben (Excel) meglévő modelleket. További költségcsökkentést jelent a bevezetés, továbbfejlesztés, valamint a hosszú távú felhasználás során, hogy a tervezőrendszerek az üzleti felhasználók által is konfigurálhatók, paraméterezhetők, fejleszthetők, szemben például a csak szakértő programozók által módosítható vállalatirányítási rendszerekkel.

rr_idosor

Szabó Gábor szerint mindenki bázis alapon tervez, vagyis az előző évi adatokat veszi kiindulópontnak, azt alakítva a kereskedők által ismert információ és megérzések alapján. Ennél azonban jóval „több van” ezekben a rendszerekben: a tervezőeszközök jól együtt tudnak működni idősoros előrejelzéseket előállító prediktív analízis és adatbányászati megoldásokkal. Ezek klasszikus szezonális és nem szezonális, valamint ARIMA modellekre építve vizsgálják a korábbi évek adatait és javaslatot tesznek a jövőre vonatkozóan – az eredmények természetesen tovább finomíthatók a tervezőrendszerben. Új trendként figyelhető meg, hogy az idősoros előrejelző modellek beépítésre kerülnek a tervezőrendszerekbe is, alapfunkcióként.

Forrás: MLBKT Logisztikai Híradó