Logisztikai Híradó interjú – R&R Software és az üzleti analitika
2013-03-28
gepjarmuvek
Autopro.hu interjú: hazai IT-vel a hazai autóipar versenyképességéért
2013-04-22

Bevált nagyvállalati informatikai rendszerek modernizálása

Fenntarthatóbbá teszi az RPG forráskódú alkalmazásokat a Szegedi Tudományegyetem és az  R&R Software Zrt.

Az IBM Power i – régebben AS/400 – integrált platform megbízhatósága miatt több mint 20 éve vezető a nagyvállalati, illetve „üzleti-kritikus” szegmensben. A platform saját, RPG programozási nyelvén írt alkalmazások szerves részét képezik a napjainkban is működő üzleti rendszereknek: társadalom-kritikus feladatokat látnak el például banki, biztosítói, közüzemi környezetben.

Felhasználási módjukból adódóan ezen RPG programnyelven írt alkalmazások és rendszerek sok esetben több tízéves, folyamatos működésre tekintenek vissza. Az évek során bevezetett fejlesztések, kiegészítések és követések miatt egyre bonyolultabb feladattá vált a fenntartásuk: cégenként sokszor 10-20 programozóból álló csapat gondoskodik az üzemeltetésről, jelentősen növelve a költségeket.

Az RPG nyelven írt alkalmazások és rendszerek minőségének, versenyképességének javítására, azok fenntartási költségeinek csökkentésére az R&R Software Zrt. a Szegedi Tudományegyetemmel közösen kezdett K+F projektbe, amelynek eredményeit felhasználva az R&R Software az alábbi megoldások létrehozását célozta meg:

– Szoftverminőséget felügyelő és biztosító eszközkészlet és keretrendszer RPG forráskódú rendszerekhez, a Java és C# környezetekkel kapcsolatos korábbi kutatási tapasztalatok és eredmények felhasználásával.

– Üzleti logika és felhasználói felület szétválasztására alkalmas „modernizáló” eszközkészlet RPG forráskódú informatikai rendszerekhez.

– Grafikus felhasználói felületet kialakításához használható keretrendszer és eszközkészlet.

– Felhő (Cloud) alapú alkalmazási módszertan.

A Szegedi Tudományegyetem Szoftverfejlesztés Tanszéknek jelentős kutatási eredményei vannak a szoftver- és kódminőség-mérés területén, valamint rendelkezik forráskód analizálási technológiákkal a C/C++/C#/Java/SQL nyelvekre. Ezek felhasználásával kerülnek majd kialakításra az RPG forráskódú rendszerekre szabott módszertanok és prototípus eszközök is.

Az eredmények iparági validációja az R&R Software saját RPG forráskódú üzleti alkalmazásával, a közel 20 éve folyamatosan fejlesztett, meghatározó piaci szereppel bíró VERK/400 integrált vállalatirányítási rendszerrel kerül végrehajtásra, így elsőként részesülve a termékfejlesztés eredményeiből.

Az R&R Software eltökélt a szoftverminőség folyamatos emelése, és az ügyfél-elégedettség növelése iránt. Beruházásaival újra és újra törekszik arra, hogy az általa szállított megoldások hosszú távon is megtartsák értéküket:

Forráskód-minősítés üzleti szemmel – Világviszonylatban is új, a szoftverek forráskódjának vizsgálatára épülő minősítő eljárás

Fenntartható fejlődés – Nagy értékű beruházásba kezdett az R&R Software a szoftverminőség fejlesztése érdekében