Ügyfélszolgálati fejlesztések a cDMS csomagban
2015-09-21
XIV. Országos Víziközmű Szerelőverseny
2015-09-29

IVSZ MENTA 2015 – Iránytű a digitális gazdasághoz

A konferencia témaválasztása megfelelt az IVSZ új mottójának, amely „Szövetség a digitális gazdaságért”.

 

Idén Kecskeméten, a Four Points by Sheraton Hotelben és Konferenciaközpontban rendezték meg a hazai vállalatvezetők egyik legnagyobb, informatikai témájú konferenciáját, amelyen aktív IVSZ tagként az R&R Software is részt vett.

menta2

A konferencia fő témái az alábbiak voltak:

– Ipar 4.0 – a negyedik ipari forradalom. A Németországból származó fogalom az ipari gyártás digitalizációjának esernyőfogalma: míg az előző, harmadik ipari forradalom a számítástechnika és az elektronika elterjedéséről szólt, a negyedik ipari forradalomnak a modulárisan strukturált, valódi folyamatokat követő kiber-fizikai rendszerek elterjedését nevezik, amelyek a fizikai világ virtuális másolatának létrehozásával decentralizálják a döntéshozatalt, valamint folyamatos kommunikációt és együttműködést építenek fel moduljaik és az emberek között.

– Digitális gazdaság Magyarországon. Az előadók a hazai ICT iparág kiemelkedő teljesítményéről, magas hozzáadott értékéről, és továbbra is hatalmas növekedési potenciáljáról beszéltek. Az informatika – a digitális gazdaság alapjaként – jelenleg is 20% feletti súlyt képvisel a hazai GDP-ből. Közvetlenül és közvetve 400 000 embernek biztosít munkát, de folyamatos szakemberhiánnyal küzd: a tavalyi 10 ezerről idénre megduplázódott a betöltetlen informatikai állások száma. Pusztán e szakemberhiány felszámolásával évi 400 milliárd forintnyi GDP többletet lehetne elérni.

A digitális forradalom előnyeinek kiaknázásához a digitalizációt tovább kell népszerűsíteni a hazai gazdaságban, felhasználását elő kell segíteni a KKV szektorban, bővíteni kell az exportlehetőségeket, támogatni kell az iparági tudás piacra vitelét és az iparág-specifikus informatikai innovációt. Erősíteni és népszerűsíteni kell a mérnökképzést, javítani kell annak megítélését, valamint – az alapoktól építkezve – javítani kell a hazai fiatalok digitális szövegértését és írástudását, amely mutatóban Magyarország jelenleg igen gyengén áll: a 15 évesek alig 40 százaléka éri el a PISA tesztben meghatározott szintet.

Az R&R Software az IVSZ tagjaként egyetért a fenti kezdeményezésekkel. A hazai ICT ipar meghatározó szereplőjeként veszi ki részét a hazai munkahelyek létrehozásában és fenntartásában, valamint részt vesz a fiatalok képzésében.