Új funkciók a frissített Oracle Hyperion EPM rendszerben
2013-06-07
Bővülés és fejlesztések: 2012 eredményei
2013-07-04

Ipari energiafogyasztás biztonságosan és hatékonyan

Nagyfogyasztók ellátásbiztonságát és energiahatékonyságát növeli az új fejlesztés.

Az energiát nagy mennyiségben fogyasztó vevők – gyárak, ipartelepek, feldolgozóüzemek, kutatóintézetek – számára kritikus szükséglet a biztonságos energiaellátás. A tervszerű, hatékony és energiatudatos működés sarokköve az energia felhasználás hatékony mérése, a tervezett értékeken belüli felhasználás és ennek betartásához megfelelő beavatkozások végrehajtása.

smart-meter-g001

 

A hatékony energiafelhasználást célzó stratégiák, valamint az „okos mérőrendszerek” alkalmazásában nagy tapasztalattal rendelkező Future Energy Kft. és a 21 év üzleti informatikai tapasztalatával rendelkező R&R Software Zrt. felismerte a fenti igények fontosságát. Saját tőkével és Európai Uniós forrásokkal támogatott kutatás-fejlesztési együttműködést indítottak, amelynek célja egy, a legmodernebb információtechnológiai eszközöket alkalmazó rendszer kifejlesztése. A rendszer az alábbi funkciókkal segíti az Európa-szerte magas energiaárakkal terhelt ipari fogyasztói csoportokat:

• Informatikai integrációs felületet kínál a fogyasztásmérő- és szabályzó eszközök és alrendszerek irányába.

• Informatikai adattárházat biztosít a fogyasztási adatok rögzítésére és tárolására.

• Könnyen kezelhető statisztikai és adat-vizualizációs eszközkészletet biztosít a tárolt historikus fogyasztási adatok elemzéséhez. Szolgáltatásként akár teljes körű fogyasztási adatok értékelését és energia menedzsmentet.

• Lehetővé teszi a tényeken, historikus adatokon alapuló tervezést, amelynek során betáplálható változóként kezeli az energiafogyasztást a jövőben módosító tényezőket. Pl.: tervezett gyártási kapacitás változása, időjárási tényezők figyelembevétele, stb.

• Lehetővé teszi a rögzített tervek, energia-menetrendek automatizált betartatását. Pl.: túlfogyasztás veszélye esetén a fogyasztók előre meghatározott protokoll szerinti, több lépcsős lekapcsolását.

• Felhő alapú informatikai infrastruktúrában üzemel.

Az elkészülő prototípus alapján az R&R Software saját tőkéből bővíti majd felhő infrastruktúrájú termékpalettáját, amelynek már évek óta fontos elemei a fenntartható fejlődést és az „okos” technológiákat támogató informatikai megoldások.