verk400 grafikus felulet
Megújul a VERK/400 vállalatirányítási rendszer
2014-10-01
RPG-t fejlesszünk magabiztosan!
2014-11-06

Fenntarthatóság fejlesztése RPG forráskódú AS/400 platformokon

A Szegedi Tudományegyetem és az R&R Software Zrt. a FrontEndART Kft. workshop rendezvényén mutatta be legutóbbi fejlesztésük eredményét.

Az IBM Power i (AS/400) platformon RPG programozási nyelven írt nagyméretű, kritikus rendszerek szerves részét képezik a napjainkban is működő nagyvállalati információs rendszereknek, társadalom-kritikus feladatokat ellátó üzleti környezeteknek (pl.: banki, biztosítási, közüzemi rendszerek). Esetenként több tízéves működésük során frissítették, továbbfejlesztették ezeket a rendszereket, az üzemeltetési költségük azonban ezzel párhuzamban fokozott ütemben nőtt.

rpg_workshop_2014

Keresztesi Tibor, az R&R Software üzletágvezetője bemutatja a projekt tapasztalatait.

Ezt felismerve kezdett közös projektbe a Szegedi Tudományegyetem nemzetközileg elismert, forráskód-minőséggel kapcsolatos kutatásokat végző csoportja, és az R&R Software Zrt. – 1991 óta Magyarország egyik legtapasztaltabb RPG és AS/400 szakértője, és a QualityGate kódminősítő-keretrendszert kifejlesztő FrontEndART Kft. A nagy teljesítménnyel és párhuzamos működtetéssel járó kockázatokat számba véve határozták meg a projekt céljait:

– RPG rendszerek szoftverminőségének javítása, statikus forráskód-elemzésen alapuló minőségbiztosítása.

– RPG rendszerek modernizációs célú, rétegzett struktúrára történő automatizált átalakítása.

– RPG rendszerek felhasználói felületeinek automatizálható transzformációjának támogatása.

– Transzformációs keretrendszer prototípusának létrehozása, amely RPG alapú, nagyméretű rendszerek esetén a fenti módszertanok integrálásával támogatja az átalakítást.

– A transzformált rendszerek felhő alapú alkalmazását lehetővé tévő módszertan létrehozása.

A kész eszközkészletet és az alkalmazásukhoz használatos módszertant 2014. október 16-án mutatták be a létrehozásban résztvevő szakértők a FrontEndART Kft. workshop rendezvényén.

RPG-20141016

Dr. Ferenc Rudolf, a Szegedi Tudományegyetem Szoftverfejlesztés Tanszékének munkatársa elmondta, hogy a szoftverek teljes életciklusa során a költségek 25 százalékát a karbantartás teszi ki – ez eredményesen csökkenthető a kódminőség ellenőrzésével és javításával.

Az R&R Software kínálatában tanácsadás és bevezetési projekt formájában, a FrontEndART Kft. QualityGate keretrendszerének alkalmazásával elérhető új szolgáltatás lehetővé teszi az RPG forráskódú rendszereket használó ügyfelek számára, hogy csökkentsék azok üzemeltetési költségeit, modernizálják a felépítésüket és felhasználói felületüket, elkerüljék a kóderózió káros hatásait, valamint hogy létrehozzák vagy bővítsék a Cloud képességeiket.