Fenntarthatóság fejlesztése RPG forráskódú AS/400 platformokon
2014-10-21
Infotér Konferencia 2014: hamarosan
2014-11-06

RPG-t fejlesszünk magabiztosan!

A hazai fejlesztésű szoftverminőség-menedzsment csomag RPG nyelvvel bővült.

A megbízhatóság és a stabil működés szinonimája az IBM Power System i (régebbi nevén: AS/400) üzleti szerverplatform. A környezetet világszerte számos iparág középvállalati és nagyvállalati szereplője alkalmazza az üzletmenet szempontjából kritikus rendszerek futtatásához – jellemzően banki, biztosítói, kereskedelmi, termelési és közműszolgáltatói területeken. A Power System i platformon alapuló rendszerekről általánosságban elmondható, hogy továbbfejlesztésük és karbantartásuk – a kockázatok minimális szinten tartása esetén – speciális tudással rendelkező szakértőket igényel: azaz költséges – mondta el Szűts Béla, a FrontEndART értékesítési vezetője. Szoftverrendszerek esetében három lehetőség kínálkozik a fenntartási költségek csökkentésére:

– A rendszer forráskódjának teljes újraírása, esetleg más platformra építése – a felmerülő, rendkívül magas beruházási költségekre, és a kezelhetetlen kockázati tényezőkre való tekintettel sokszor elméleti lehetőség marad.

– A rendszer forráskódjának egyszerűsítése – általában az üzleti igények által támasztott, az idő előrehaladtával egyre szélesebb funkciópaletta követeli meg a hosszabb és bonyolultabb forráskódot, így a rendszerrel szemben támasztott követelmények szűkítése nélkül nehéz jelentős egyszerűsítést végrehajtani.

– A kódminőség javítása – részben automatizálható, a funkciók elvesztése nélküli lehetőség, amely alacsony kockázat mellett növelheti a rendszer fenntarthatóságát. A jobb minőségű kód a hardver erőforrások alacsonyabb terhelése mellett az üzemeltetési kockázatokat is csökkenti mind a meglévő kód, mind pedig a jövőben esedékes fejlesztések esetében is.

A szoftverminőség-szakértő FrontEndART Kft. és a Power System i platformokkal kapcsolatban több mint 22 év tapasztalattal rendelkező R&R Software Zrt. a Szegedi Tudományegyetem kutatásaira alapozva készítette el a már ismert QualityGate kódminősítő eszközcsalád új változatát, amely az RPG programnyelven írt üzleti alkalmazások esetében teszi lehetővé a kódminőség értékelését, ezzel lehetővé téve annak javítását, átláthatóságának növelését. A QualityGate segítségével jelentősen csökkenthetők az IBM Power System i platformon futó alkalmazások fenntartási költségei, valamint az üzemeltetés és a továbbfejlesztés kockázatai. A QualityGate RPG a FrontEndART workshop rendezvényén, 2014. október 16-án mutatkozott be a nagyközönség előtt.

qualitygate

A Szegedi Tudományegyetem Szoftverfejlesztés Tanszék 1998 óta foglalkozik kiemelten a szoftverfejlesztést és szoftverkarbantartást érintő tudományos és gyakorlati kérdésekkel. Nemzetközileg elismert kutatásaik során megállapították, hogy a szoftverek első implementációját, bevezetését követő „továbbfejlesztés és karbantartás” szakasz emészti fel a szoftver teljes életciklusa során jelentkező költségek 65 százalékát, és az idő 75 százalékát – a fennmaradó 35 százaléknyi költség és 25 százaléknyi idő pedig megoszlik az előkészítés, a kezdeti fejlesztés és a kivezetés között. Emiatt helyes megközelítés a továbbfejlesztési és karbantartási szakaszokban keresni a hatékonyságnövelés, valamint a kiadás- és kockázatcsökkentés eszközeit.

„A QualityGate szoftverminőségminőség-menedzsment eszközcsalád segítségével optimalizálható szoftverrendszerek köre még idén jelentősen kibővül. Az eszköz eddig csak a Java nyelven írt alkalmazásokhoz volt elérhető. Az új, RPG programnyelvre készült verziót további kiadások követik hamarosan, amelyek már C/C++, Python és Android alkalmazások fenntartási költségeinek és üzemeltetési kockázatainak csökkentéséhez is megoldást kínálnak” – nyilatkozta Szűts Béla, a FrontEndART értékesítési vezetője.

Forrás: IT Business