IBM FlexSystem
Fenntartható fejlődés
2012-11-29
MS Surface Windows RT
Mobilitás és a Vállalati Üzleti Alkalmazások
2012-12-07

Egyszerűsödik az elektronikus számlázás 2013-ban

EDM computer

A 2012. október 12-én kiadott törvényjavaslat-összefoglaló fontos információt tartalmaz az elektronikus számlázásra vonatkozóan.

„5.2. Számlázás

A számlázási irányelv alapvető célja az elektronikus számlázás és a számlázással kapcsolatos egyéb szabályok egyszerűsítése, EU szinten történő egységesítése az egységes piac működésének fejlesztése érdekében. A javasolt módosítások teljes mértékben megfelelnek a vonatkozó uniós előírásoknak, figyelembe véve az elektronikus számlázás használatának egyszerűsítésére vonatkozó kormányzati célkitűzést is” – olvasható a kormany.hu oldalon elérhető dokumentumban.

A változás hátterében a  törvényjavaslat szövegéből is jól kivehető uniós direktíva áll, amely előírja a tagországokban alkalmazott számlázási gyakorlat, azon belül is az elektronikus számlák kezelésére vonatkozó szabályok harmonizációját. Kiemelt cél, hogy megszűnjön a papíralapú és elektronikus számlák közötti különbség, könnyebb legyen az elektronikus számlák használatára való átállás, 2020-ra pedig legalább 20 százalékosra emelkedjen az e-számla penetráció.

bigdata_document

A jövőben így elektronikus számlának minősül minden dokumentum, amely tartalmazza az áfa-szabályozásban kötelezően előírt adatokat, és amelyet elektronikus formában bocsátottak ki. Számlának minősülhet egy egyszerű PDF vagy Excel állomány, vagy akár egy email is, amely a jelenlegi, pontos műszaki feltételeket is állító szabályozáshoz képest jelentős könnyítésnek minősül.

edm_darkblue

A számlák kibocsátásának könnyítése mellett azonban fontos figyelembe venni, hogy a 8 évig tartó megőrzésre vonatkozó kötelezettség továbbra is érvényes, amely komoly követelményeket támaszt a kibocsátásra, valamint a tárolásra választott műszaki megoldással szemben. Ezen időszakban biztosítani kell a számla eredetének hitelességét, a számla adattartalmának sértetlenségét, valamint olvashatóságát. Ennek pontos megvalósítására a törvényjavaslat nem ad előírást – a jelenleg még hatályban lévő, kötelező műszaki feltételek (elektronikus aláírás, időbélyegzés) már pusztán javaslatként szerepelnek.

edm_papirhalom

Az R&R Software FusionR EDM elektronikus számlázási rendszere olyan komplex megoldást biztosít, amely képes alkalmazkodni az új törvényi szabályzásban egyszerűbbre szabott módszerekhez, de támogatja az elektronikus aláíráson alapuló, szigorúbb műszaki megvalósítást is.

A FusionR EDM a törvény által előírt megőrzési kötelezettség teljes ideje alatt képes hiteles formában tárolni mind a papír mind pedig az elektronikus számlákat, ezáltal egységes, a törvényi megfelelőséget mindenre kiterjedően biztosító rendszer alakítható ki.

A FusionR EDM rendszert számos hazai, éves szinten milliós nagyságrendű dokumentumot kibocsátó cég választotta elektronikus dokumentumkezelési és számlázási igényeinek teljesítésére, többek közt a Prímagáz és a Central – Drinks.

Bővebb információ a FusionR EDM rendszerről:

Megoldásaink - Elektronikus Dokumentumkezelés