EDM computer
Egyszerűsödik az elektronikus számlázás 2013-ban
2012-12-03
Könyvvizsgálóbarát szoftver lett a VERK/400
2013-01-04

Mobilitás és a Vállalati Üzleti Alkalmazások

MS Surface Windows RT

Egyre nagyobb a kínálat az üzleti felhasználásra is alkalmas táblagépek és az okostelefonok piacán.

Az okostelefonok és táblagépek sokoldalúsága és praktikussága nem csak lehetővé, hanem kimondottan előnyössé teszi azok üzleti célú felhasználását. Ezzel a ténnyel az eszközök gyártói is tisztában vannak – a hordozható készülékek rendszerszoftverei és operációs rendszerei frissítésükkor sorra kapnak egyre fejlettebb biztonsági, titkosítási, adatvédelmi és rendszerfelügyeleti funkciókat. Ezen áttekintésben igyekszünk röviden sorra venni a jelenleg rendelkezésre álló, mobil üzleti felhasználásra alkalmas platformokat.

Android

A Linux alapokra építkező, Google által fejlesztett és közzé tett nyílt forráskódú operációs rendszer testreszabhatóságban szinte verhetetlen. A rendelkezésre álló eszközök palettáját tekintve szintén az első helyen áll: belépőszintű, rendkívül kedvezően árazott okostelefonoktól a csúcskategóriás táblagépekig számos formában kínálják a gyártók és a mobilszolgáltatók. A szoftver felépítése és biztonsági funkciói, valamint a változatos eszközkínálat rendkívül alkalmassá teszik üzleti felhasználásra, az palettában megnyilvánuló sokszínűség azonban kétélű fegyver.

nexus_android

Mivel a hardverre vonatkozóan nincsenek szigorú megkötések, a gyártók eltérő specifikációjú (például teljesen eltérő processzorokkal szerelt, vagy épp teljesen más méretű kijelzőt használó) telefonokat és tableteket gyártanak, ezáltal a hozzájuk fejlesztett alkalmazások esetében nehézkessé válhat a pontos verziókövetés. A Google a platform e töredezettségének felszámolására komoly erőforrásokat fordít – a legújabb, 4-es verziójú Androiddal érkező gépek már komoly előrelépést tettek e tekintetben.

BlackBerry

A kanadai RIM által fejlesztett és karbantartott BlackBerry okostelefon és táblagép sorozat elsősorban az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban népszerű, kontinentális Európában kevésbé elterjedt.

bold_bbos

Az utóbbi időben ráadásul jelentősen lelassult a platform fejlesztése a visszaeső eladások miatt. Bár üzleti felhasználást tekintve jó ideig piacvezető volt, a forradalmi újítások hiánya és az eszközök magas ára miatt a platform elvesztette e pozícióját.

iOS

Az üzleti szegmensben jelenleg legnagyobb penetrációval rendelkező, Apple által fejlesztett platform üzleti alkalmazások tekintetében is a legszélesebb támogatottságot élvezi, amit az egységes hardvereszközök és a zárt, konszolidáltan kezelt és verziókövetett operációs rendszer tesznek lehetővé. A gyártó komoly erőforrásokat fordít arra, hogy az újonnan megjelenő, frissített verziójú rendszerszoftver a régebbi gyártású okostelefonokra és tabletekre is telepíthető legyen, ezzel megkímélve a felhasználókat az eltérő verziók kezeléséből adódó plusz kiadásoktól.

ipad_mini_ios

Ezen szempontokat az Apple új eszközök megjelentetésénél is szem előtt tartja – az üzleti felhasználókat is célzó, kisebb méretű iPad Mini sorozat például képes a régebbi, nagyobb formátumú (pl.: iPad 2) készülékekre írt alkalmazások teljes értékű futtatására. Az egységes, egyszerű felhasználói felület és a hardver konzisztenciája jelentősen megkönnyíti a kezelhetőségét mind felügyeleti, mind felhasználói oldalról. Fontos azonban megjegyezni, hogy az iOS „ökoszisztéma” melletti voks egyben szállítói függés kialakítását is jelentheti az Apple irányába, amely a jövőben új eszközök beszerzésére kisebb mozgásteret ad. Nem elhanyagolható továbbá az a tény sem, hogy az iOS operációs rendszert futtató készülékek beszerzési ára meglehetősen magas.

Windows Phone 8 / Windows RT

Az okostelefon- és tabletpiacon némi lemaradással induló Microsoft október végén mutatta be új mobil operációs rendszerét, a Windows Phone 8-at, egy időben a Windows 7 leváltására készült Windows 8-cal, és a tablet eszközök kiszolgálására készült Windows RT-vel.

MS_Surface_Windows_RT

A három operációs rendszer közös technológiai alapokon nyugszik az átjárhatóság megkönnyítése és a szorosabb integráció céljából. Mivel a Windows RT és a Windows Phone 8 megjelenése rendkívül friss, még nem gyűlt össze elegendő tapasztalat a véleményalkotáshoz – de az előd Windows Phone 7 és Windows Phone 7.5 képességeiből kiindulva rendkívül ígéretes lehetőségeket rejtő platformról van szó. Negatívum, hogy az alkalmazásfejlesztők részéről a támogatás egyelőre jóval alacsonyabb, mint az Android és az iOS esetében.

R&R Software és a mobilitás

Az R&R Software az ügyféligények szem előtt tartásával, a legmodernebb technológiai vívmányokra alapozva végzi fejlesztői és tanácsadói tevékenységét. Vállalati üzleti alkalmazásai esetében modern, web alapú műszaki megoldásokat használ, amelyek kialakításakor törekszik a mobil eszközök minél szélesebb körű támogatására is, beleértve a fent említett platformokat.

E törekvés eredménye a 2002 óta fejlesztett FusionR SFA mobil értékesítés-támogató rendszer is, amely szerver-kliens architektúrával, Android eszközök esetében natív alkalmazással segíti az irodán kívüli munkát okostelefonokon és táblagépeken.

Bővebb információért látogassa meg a FusionR SFA weboldalát:

FusionR SFA termék weboldal