Java Enterprise platformon alapuló SaaS keretrendszerek architektúrájának rekonstrukcióját, kiértékelését és minősítését lehetővé tevő technológia kifejlesztése és validálása produktivitás-mérés és optimalizálás céljából
2012-04-01
RPG/400 rendszerek szoftverminőség és modernizáció célú transzformációját, valamint felhő alapú alkalmazását támogató módszerek kutatása és prototípus eszközkészlet fejlesztése
2013-02-01

Cloud alapú, Üzleti Intelligenciára épülő, energiafogyasztás-adatgyűjtő és optimalizáló rendszer

Cloud alapú, Üzleti Intelligenciára épülő, energiafogyasztás-adatgyűjtő és optimalizáló rendszer

Pályázati azonosító: GOP-1.1.1-11-2012-0184

Közlemény: projekt indulás, 2013.01.02

Az R&R Software Zrt. által vezetett konzorcium energetikai kutatás-fejlesztési tevékenységbe kezdett az Új Széchenyi Terv keretein belül. A projekt a nagyfogyasztók és nagyfogyasztó vásárlói csoportok energiafogyasztásának optimalizálásához és biztonságossá tételéhez szükséges módszertanok és prototípusok kifejlesztését célozza.

Az energiát nagy mennyiségben fogyasztó vevők – gyárak, ipartelepek, feldolgozóüzemek, kutatóintézetek, stb. – számára kiritikusak a pontosan mért és tervezett, optimalizált fogyasztási tény-terv adatok: az energia-menetrendek. A menetrendeket természetesen nem elegendő megtervezni, gondoskodni kell az abban rögzített határértékek betartásáról is.

A fenti tevékenység gazdaságilag önálló vevők esetében is komoly erőforrásokat igényel – azonban az energiát nagyobb fogyasztói-vásárlói csoportokba tömörülve vásároló szervezetek esetében hatványozódottan növekedhet a menetrendkészítés és betartás munkaigénye.

A kutatás-fejlesztési projekt olyan módszertanok – és ezek működőképességét igazoló prototípus – elkészítését célozza, amely:

• Integrációs felületet biztosít a gazdasági szervezetek illetve vevői csoportok fogyasztásmérő eszközei, rendszerei felé.

• A begyűjtött információt informatikai adattárházban konszolidálja.

• Statisztikai lekérdezéseket, adat-vizualizációs eszközkészletet biztosít a tárolt historikus adatok elemzéséhez.

• Lehetővé teszi a tény alapú tervezést, amely a legjelentősebb energiafogyasztást befolyásoló változókat is figyelembe veszi – például az időjárást, vagy épp a tervezett gyártási mennyiségeket.

• Informatikai beavatkozó rendszerek segítségével támogatja az előre meghatározott menetrendek betartását, például túlfogyasztás veszélye esetén előre meghatározott protokoll szerint kapcsol le fogyasztókat.

• Felhő alapú informatikai infrastruktúrában működik.

A sikeres projekt során létrejövő módszertanra építve olyan szolgáltatásként kínált termék hozható létre, amely önálló, vagy vásárlói csoportosulásba tömörült energia nagyfogyasztók számára megtakarítást, optimális energiafelhasználást tesz lehetővé, és megakadályozza a túlfogyasztást.

A projekt konzorcium tagjai: R&R Software Zrt. (konzorciumvezető), Magyar Fejlesztési Intézet Nonprofit Zrt. (tag), Future Energy Kft. (alvállalkozó), Országos Kutatási és Szaktanácsadó Intézet Nonprofit Zrt. (alvállalkozó)

Kapcsolat:

R&R Software Fejlesztő és Tanácsadó Zrt.

1038 Budapest Ráby Mátyás u. 7.

tel.: 1-436-7850

www.rrsoftware.hu  

infoblokk