A járvány hatásai az IKT szektorra
2020-04-07
Utánpótlásképzés az R&R Software társadalmi felelősségvállalás programjának keretein belül
2020-04-28

Átalakulás előtt az autóipar Európában

Az R&R Software K+F+I tevékenységgel támogatja az autógyártók hazai innovációs tevékenységét.

A McKinsey tanulmánya szerint az autógyártók innovációs tevékenységének nagyobb mértékben kell figyelembe vennie az iparágat felforgató világszintű trendeket.

Iparági szakértők már évek óta hívják fel a figyelmet azokra az új fejlesztési irányokra, amelyek napjainkban és a közeljövőben meghatározzák az autóipart, köztük az alábbiakkal:

  • Önvezetés
  • Elektromos mobilitás
  • „Connected Car” – az IoT technológiák alkalmazása gépjárművekben
  • Közösségi és üzleti autómegosztás, „autó mint szolgáltatás”

Bár a válság utáni évek lendülete nem tette elkerülhetetlenül szükségessé a fenti területekkel kapcsolatos útkeresést, az autógyártók eladásaik 2018 óta töretlen csökkenése nyomán stratégiaváltásba kezdtek, hogy meg tudják őrizni piaci pozíciójukat a feltörekvő, fenti irányokat termékeik alapvető értékeként értelmező márkákkal és vállalatokkal szemben, amilyen például az amerikai Tesla. Kiemelt szerep hárul a termékkel és szolgáltatásokkal, valamint azok értékesítési csatornáival kapcsolatos innovációra a 2020-as COVID-19 járvány hatásaira való tekintettel is, amely Európa autóiparát jelenleg napi többmillió eurós veszteséggel sújtja.

A McKinsey szerint megoldást jelenthet az autógyártók részére innovációs tevékenységük bővítése a CEE régióban, hiszen itt Nyugat-Európához képest mérsékeltebb a verseny a kompetens kutatási-fejlesztési kapacitás iránt. Magyarország – felismerve az ebben rejlő lehetőséget – az utóbbi években jelentős beruházásokat eszközölt saját forrásokból, és támogatott külső források bevonásával, a célok közt kiemelten kezelve az autóipari innováció hazai lehetőségeinek és eszközeinek megteremtését (pl.: ZalaZone önvezető autó tesztpálya).

Az R&R Software a magas hozzáadott értékű hazai informatikai piac szereplőjeként egyetért a McKinsey tanulmány következtetéseivel, és támogatja az „Innovated in Hungary” kezdeményezést. A hazai gépjárműipar informatikai beszállítójaként feladatának érzi, hogy részt vegyen a versenyképesség fenntartását szolgáló, innovatív informatikai megoldások kifejlesztésében, amelyre folyamatosan jelentős forrásokat allokál. E törekvés részeként az R&R Software 2020-ban innovációs projektet indít az „autó mint szolgáltatás” paradigmának megfelelő támogató informatikai platform kialakítására: a fejlesztés célja, hogy a gépjárműipari szereplők új kereskedelmi csatornák és módszerek alkalmazásával, az átalakulóban lévő piac igényeinek megfelelően tudják kiszolgálni vásárlóikat.

A COVID-19 járvány következtében kialakuló válság gazdasági kockázatainak csökkentésére az R&R Software fokozza kutatás-fejlesztés-innovációs tevékenységét, amely – amellett hogy magas hozzáadott értékkel és kompetenciát megtartó hatással bír – a válságot követő időszakban versenyelőnyt biztosít mind az R&R Software mind pedig ügyfelei részére, ahogy az a 2008-2009-es időszakot követően már bebizonyosodott.