György Ádám Kastélyakadémia: R&R Software Ösztöndíj
2013-05-30
Új funkciók a frissített Oracle Hyperion EPM rendszerben
2013-06-07

9+1 tipp, hogy ne kelljen naponta tölteni az okostelefont

Több száz készülékből álló flották üzemeltetésének tapasztalatait gyűjtötte össze az R&R Software Zrt. Arra jutottak, hogy az alábbi 10 pont betartása jelentősen növelheti a mobilok és táblagépek üzemidejét.

low_battery_icon

 

1) Rögtön egy tévhit lerombolásával kezdjük: lehetőség szerint mindig tartsuk az eszközt feltöltve. A régebbi típusú akkumulátorok idejéből téves beidegződés a folyamatos teljes kimerítés-feltöltés igénye: a modern, lítiumion- és lítium-polimer-telepek esetében ez akár az élettartamot is csökkentheti. Bőven elegendő havonta egy teljes kisütés.

2) Ha a lehető leghosszabb üzemidőt szeretnénk elérni, ne húzzuk ki a töltőt rögtön, amint a töltöttség százszázalékos értéket mutat. Ha hagyunk még plusz 1-2 órát a csepptöltésnek nevezett folyamatra, hasznos perceket nyerhetünk a későbbiekre.

3) Állítsuk a háttérvilágítás erősségét a lehető legalacsonyabb, de még éppen komfortos szintre. Nagyméretű kijelzővel felszerelt telefonok és táblagépek esetében ez akár többórányi pluszt jelenthet.

4) Állítsuk a képernyő automatikus lezárását-elsötétítését minél rövidebb időre. Szükségtelen minden gombnyomás és értesítés után hosszú percekig világítania a nagy fogyasztású kijelzőnek, pazarolva az akkumulátor töltését.

5) A kijelzőt karcolások ellen védő öntapadó fólia hasznos találmány – napsütéses időben azonban fokozhatja a tükröződést, ezzel rontva az olvashatóságot. Ezt pedig csak a fényerő-beállítás növelésével tudjuk kompenzálni, így feláldozva az üzemidőt.

6) Kapcsoljunk ki minden olyan szolgáltatást, amelyre épp nincs explicit igényünk: a WiFi, a Bluetooth és GPS funkciókat, valamint – ha nem szükségesek – a 3G és LTE kapcsolatokat. Folyamatos bekapcsolva tartásuk több órával csökkentheti az üzemidőt.

7) Minimalizáljuk a rezgő üzemmód használatát: amikor épp nem zavarja környezetünket a helyette beállítandó csengőhang, kapcsoljuk ki a parányi elektromotort működtető funkciót. Meglepően sok energiát fogyaszt ugyanis a hangszóróhoz képest, ami sok hívás- és üzenetértesítés esetén kevésbé csökkenti a hasznos üzemidőt.

8) Lépjünk ki a háttérben feleslegesen futó alkalmazásokból – a megnyitott, majd bezárt programok általában a memóriában maradnak. Bár minimális teljesítményt „rabolnak el”, kiélezett helyzetekben 4-5 szükségtelen program bezárásával is hasznos perceket spórolhatunk.

9) Időnként indítsuk újra a készüléket. Bár az operációs rendszerek kiforrottsága sokszor több hónapnyi stabil működést is lehetővé tesz, időnként csak egy ki-be kapcsolás oldja meg a megmagyarázhatatlanul gyorsan kifogyó töltés kérdését.

9+1) A helymeghatározót (GPS-t) folyamatosan bekapcsolva tartó alkalmazások meglepően hamar felélik az akkumulátor készleteit. Lehetőleg csak akkor navigáljunk hosszasan a telefon segítségével, ha út közben tölteni is tudjuk a készüléket.

Forrás: HVG.hu