Ellátásilánc-integráció és együttműködés
2012-08-10
Forráskód-minősítés üzleti szemmel
2012-08-28

Sikeresen üzemel a napon belüli bankközi átutalás

2012. július 1-től az elektronikus úton, a banki nyitvatartási időn belül indított belföldi forint átutalások már négy órán belül jóváírásra kerülnek a kedvezményezett bankszámláján.

2012. július 1-től az elektronikus úton, a banki nyitvatartási időn belül indított belföldi forint átutalások már négy órán belül jóváírásra kerülnek a kedvezményezett bankszámláján. A fenti követelményt az MNB 15/2010 (X.12.) rendelete írta elő, két éves felkészülési időt hagyva az érintett pénzforgalmi szolgáltatók és az elszámolást végző GIRO Zrt. számára. A feladat a bankokat képviselő Bankszövetség, az MNB, a SEPA Egyesület és a GIRO Zrt. közös országos projektje keretében, az előzetes terveknek és ütemezésének megfelelően került kivitelezésre. Fontos eleme a változásoknak a nemzetközi SEPA szabvány előírásaihoz igazodó utalási formátum bevezetése is.

A napon belüli elszámolás tranzakciók közvetlen továbbítása, elszámolása mellett a GIRO Zrt. számára további feladatot jelentett az új utalási tranzakciók R&R Software által szállított FusionR számlázó és adattárház rendszerében történő feldolgozása, kezelése is, amelynek megoldására a GIRO Zrt. önálló belső projektet indított, támogatva, teljessé téve ezzel az országos szintű projektet. A belső projekt célja a napon belüli utalások számlázási folyamataira és a jelentéstételi kötelezettségekre gyakorolt hatásainak felmérése, a felmérések alapján a szükséges fejlesztések, feldolgozási lépések megvalósítása, valamint a kötelező felügyeleti jelentések módosítása.

billentyu_ora

 

A GIRO Zrt. 2003 óta használja eredményesen az R&R Software FusionR megoldásait vállalatirányítási (ERP), tömeges számlázási (BSS) valamint adattárház és üzleti intelligencia (BI-EPM) jellegű feladatainak kezelésére. A rendszer több lépésben került bevezetésre-bővítésre, egyre nagyobb területet fedve le a GIRO Zrt. működési folyamataiból. A rendszer egyik legfontosabb, a napon belüli elszámolás által is érintett funkciója a GIRO Zrt. elszámoló rendszerén keresztülmenő, akár napi több mint 4 millió tranzakció folyamatos feldolgozása, árazása, valamint ezek havi rendszeres, tömeges számlázása. Az R&R Software magas színvonalú minőségbiztosítási folyamatai garantálják, hogy az általa szállított szoftver megoldások a GIRO Zrt. által támasztott kiemelt minőségi, rendelkezésre állási és teljesítmény elvárásoknak is magas szinten megfeleljenek.

A FusionR számlázás és adattárház elemek napon belüli klíring tranzakciókkal való bővítését célzó GIRO Zrt. – R&R Software Zrt. közös projekt kivitelezése pár hetes előzetes tervezést követően 2012. január végén indult el. A rövid átfutási idejű, két hónapos implementációs feladatokat a szigorú működési környezetnek megfelelő több hónapos, többkörös tesztelési fázisok egészítették ki a júliusi éles indulást megelőzően. A projekt az utólagos kiértékelések befejeztével a projekt ütemtervében meghatározott határidőre pontosan, augusztus 15-én sikeresen lezárult, ezzel a napon belüli átutalási tranzakciókat lehetővé tévő InterGIRO2 rendszer valamint kapcsolódó rendszerek üzembiztosan működésbe álltak.