Architektúra Karbantartó Rendszer fejlesztése az R&R Software Zrt-nél
2014-03-31
H2020 pályázat előkészítése: innováció, együttműködés, minőség a szoftverpiacon
2015-04-30

RPG/400 rendszerek szoftverminőség és modernizáció célú transzformációját, valamint felhő alapú alkalmazását támogató módszerek kutatása és prototípus eszközkészlet fejlesztése

RPG/400 rendszerek szoftverminőség és modernizáció célú transzformációját, valamint felhő alapú alkalmazását támogató módszerek kutatása és prototípus eszközkészlet fejlesztése

2014. 09. 30. – Sajtóközlemény – Projektzárás

Pályázati azonosító: GOP-1.1.1-11-2012-0323

A Szegedi Tudományegyetem és az R&R Software Zrt. közös projektjének eredményeként olyan módszertan és azt igazoló prototípus készült, amely lehetővé teszi az IBM Power System i platformon, RPG programozási nyelven írt nagyvállalati információs rendszerek, valamint a társadalom-kritikus feladatokat ellátó üzleti környezetek (pl.: banki, biztosítási, közüzemi rendszerek) fenntarthatóságának növelését. A projekt 169,89 millió forintnyi európai uniós támogatással valósult meg.

A bevezetőben ismertetett információs rendszereket több tízéves működésük során többször frissítették, továbbfejlesztették: az üzemeltetési költségük ezzel párhuzamban folyamatos ütemben nőtt. E motiváció alapján a Szegedi Tudományegyetem és az R&R Software Zrt. e rendszerek szoftverminőségét javító, és modernizációs célú transzformációját megvalósító módszertanokat fejlesztettek ki, és létrehozták az ezeket igazoló prototípusokat. A projekt során az alábbi célok teljesültek:

• RPG forráskódú rendszerek szoftverminőségének javítását, statikus forráskód-elemzésen alapuló minőségbiztosítását lehetővé tévő módszertan kidolgozása.

• RPG rendszerek modernizációs célú, rétegzett struktúrára történő, automatizált átalakítását lehetővé tévő módszertan kidolgozása.

• Az RPG rendszerek felhasználói felületeinek modernizációs célú, automatikusan is végrehajtható transzformáció módszertanának kidolgozása.

• A transzformációs keretrendszer prototípusának létrehozása, amely RPG alapú, nagyméretű rendszerek esetén a fenti módszertanok integrálásával támogatja az átalakítást.

• A transzformált rendszerek felhő alapú alkalmazását lehetővé tévő módszertan kidolgozása.

A Szegedi Tudományegyetem végezte az RPG alapú rendszerek szoftverminőség-biztosításával kapcsolatos kutatási feladatokat, melyhez az R&R Software Zrt. RPG programnyelvvel kapcsolatos szakértői támogatást nyújtott. Ezután a Szegedi Tudományegyetem előállította a statikus forráskód-elemzésen alapuló minőségbiztosítási módszertant és a prototípus eszközkészleteit. Az R&R Software Zrt. végezte a modernizációs célú transzformációs módszerekkel kapcsolatos kutatást, és a prototípus eszközkészleteinek fejlesztését. A Szegedi Tudományegyetem által végzett kutatási és fejlesztési feladatok eredménytermékeit az R&R Software Zrt. tesztelte, és beépítette a transzformációs keretrendszer prototípusába. Ezeket saját tulajdonú RPG szoftverein alkalmazva igazolta a kifejlesztett módszerek és eszközök alkalmazhatóságát komplex RPG alapú rendszer átalakítására.

További információ kérhető:

Lakatos Gergely, PR és értékesítési vezető

info@rrsoftware.hu

infoblokk_kedv_final_RGB_ERFA