R&R Software a BME állásbörzén
2012-02-13
EDM problem
Papírhalmozás helyett elektronikus számlák
2012-02-20

Progresszív Magazin interjú: Mobilkommunikáció az FMCG-szektorban

Az áttörés várat magára.

Az elsősorban FMCG szektorban működő vállalkozások számára érdekes témákat feldolgozó Progresszív Magazin mobilkommunikációról szóló cikkében az R&R Software-t is felkérte, hogy nyilatkozzon a jelenlegi trendekről. Orosz Gábor termékfejlesztési igazgató a FusionR SFA rendszerrel szerzett tapasztalatokat is megosztotta az interjú során.

A mobil eszközök használatával az úton lévő kollégák hatékonyan kapcsolhatók be a vállalat ügyviteli folyamataiba úgy, hogy eközben munkájuk központi irányítása és ellenőrzése is megvalósul. A terepen tevékenykedő munkatársak kényelmesen elérik az aktuális lokációjukhoz, ügyfelükhöz kapcsolt vállalati és publikus adatokat, tevékenységükről pedig azonnali, központilag feldolgozott és ellenőrzött adatok állnak rendelkezésre a vállalat számára – kezdi a magyarázatot Orosz Gábor, az R&R Software Zrt. fejlesztési igazgatója.

A központi adatok megosztása révén a mobil munkatársak munkáját naprakész adatok, feladataik hatékony elvégzéséhez szükséges testreszabott munkafelületek, eszközök segítik. Itt elsősorban nem csak a megszokott levelező és naptár, esetleg térkép funkciókról, hanem a vállalat ügyviteli rendszerének a mozgó munkára kialakított, testreszabott felületeiről van szó. Bizonylatok, kérdőívek, adatlapok, szerződések, ajánlatok, raktárkészlet, aktuális árak, kvóták, várható szállítási időpontok, optimális túraútvonalak, a legkülönfélébb kimutatások állnak rendelkezésre a mobilt használó munkatársak számára.

 

Imidzsjavításra is jó

A legtöbb cég újszerű megoldásokkal szolgálja ki az új igényeket. „Tavaly megszületett például az a megoldásunk, amivel mobileszközökön lehet vezetői riportokat elemezni” – meséli Kenessey Zsuzsanna, az InfomatiX Kft. marketingvezetője. „Cégünk erőssége, hogy az android alapú egyedi fejlesztésű, testre szabott alkalmazások mellett termékinnovációval is foglalkozunk. A GSS figyelmet fordít azokra a területekre is, melyek ugyan indirekt módon, de pozitívan befolyásolják a mobileszközök használatát. Térkép alapú túraterv optimalizáló szoftverrel, geomarketing alkalmazással és további webes megoldásokkal támogatjuk meglévő és leendő partnereinket” – összegzi Farkas Magdolna, a GSS Group Hungary Kft. kereskedelmi vezetője.

A mobil vállalati alkalmazások révén a képviselői munka minősége, teljesítménye, eredményessége javul, az adminisztrációs költségek jelentősen csökkennek. Nem mellékesen a mobil vállalati alkalmazást használó kollégák révén a vállalat profi imidzset alakíthat ki az ügyfelei előtt.

 

Lecserélik a PDA-kat

Magyarországon egyre több telekommunikációs szolgáltató, rendszerintegrátor kínál akár iparág-specifikus mobilalkalmazásokat is, és a legtöbb vállalati mobilalkalmazás ma már android okostelefonokon és táblagépeken is elérhető. Az igazi fejlődés viszont akkor következhet be, ha a vállalatok is felismerik ezen alkalmazások előnyeit, a bennük rejlő erőforrás-megtakarítási lehetőségeket. Egy okostelefon például csak akkor tudja megmutatni milyen okos is valójában, ha a cég nem kizárólag beszédre, SMS-ezésre használja, hanem az eszköz – mobilinternet kapcsolaton keresztül – bekerül a vállalat adatainak vérkeringésébe is. Az már ma is megfigyelhető, hogy az érintőképernyős okostelefonok és tabletek kiváltják jellemzően a régebbi típusú, „hagyományos” mobilkészülékeket, illetve mutató eszközzel használt PDA-kat. Látszik egy helyettesítés a netbook-ok terén is, ahová a tabletek megjelenésével jelentősen átterelődött a kereslet.

A mobileszközökön futó vállalat-specifikus alkalmazások penetrációja viszont még nagyon alacsony, mert a magyarországi cégek még nem ismerték fel a mobilinternet kapcsolattal rendelkező okostelefonokban rejlő hatékonyságnövelő lehetőségeket. A lakossági szektor rohamosan válik ugyan az okostelefon-platformokhoz megjelenő több ezer ingyenes és fizetős applikációk használójává, de ez a fajta áttörés a vállalati szektor számára specifikusan, akár egyedileg fejlesztett, vagy illesztett alkalmazásokra még nem igaz. Farkas Magdolna ehhez azt teszi hozzá, hogy egyre több, kisebb létszámmal dolgozó magyar cég ismeri fel, hogy a mobilinformatika rövid távon megtérülő befektetés lehet számukra is.
Az R&R Software tapasztalatai szerint a bankszektor mellett az FMCG az a szektor, amely a leghatékonyabban alkalmazza ezeket az eszközöket. Az R&R Software az elmúlt években számos ilyen cégnek fejlesztett alkalmazásokat, mint például a Heineken Hungária Sörgyárak Zrt., Coca-Cola HBC Magyarország Kft., SáGa Foods Zrt., Detrik és Zovits Italnagykereskedés, BricoStore Hungária Kft., Hétforrás Nagykereskedelmi és Szolgáltató Zrt.

 

Biztonságos?

Reális félelem a vállalatok részéről a biztonság kérdése. Mi történik a mobileszközzel, ha elveszik vagy ellopják? Bárki hozzáférhet a levelezéshez, a vállalati applikációk adataihoz? Az eszköz ellopása két nagyon fontos kérdést vet fel – mondja Orosz Gábor. Az egyik az ellopott eszköz értéke, a másik a vállalati adatok védelme.

A napjainkban kapható androidos eszközök bekerülési költsége nagyságrendekkel alacsonyabb, mint pár évvel ezelőtt a többszázezer forintos kézi PDA-ké – az itthoni szolgáltatók az üzleti előfizetések mellé sokszor szinte ingyenesen kínálják őket.
A másik kérdés az ellopott készüléken tárolt adatokhoz, illetve a cég adataihoz való hozzáférés kizárása. Ez utóbbira különböző szintű biztonsági megoldások vannak, kezdve az eszközök kódolással történő védelmétől a tárolt és kommunikációs csatornákon átküldött adatok titkosításáig. Az R&R Software vállalati mobilmegoldásaiban használt mobileszközök például központilag menedzseltek, így egy elveszett készülék kitiltható a vállalat adatainak eléréséből. Ezen felül integrált Mobile Device Management (MDM) megoldások segítségével az ellopott készülék adatai távolról megsemmisíthetők, így a céget érő veszteség az eszköz értékére minimalizálható. Még fejlettebb megvalósítás, amikor a felhasználói szokások változása, munkaidőn belüli nem várt események figyelése a központi irányításnak jelzést ad potenciális fraud (pl. készüléklopás) eseményről, még mielőtt a felhasználó a lopást bejelentené, de itthoni megrendelők között ilyen automata rendszer kialakítására még nem volt igény.

 

Szerző: Vámos Éva, Progresszív Magazin