Zsákai Kft.
2015-04-24
Detrik és Zovits Kft.
2015-04-24

 

Az R&R Software szakértői 2011-ben vezettek be Cloud alapú, szolgáltatásként nyújtott VERK/400 integrált vállalatirányítási rendszert a Stocktechnik Kft. részére.

 

Cloud alapú VERK/400 vállalatirányítás (ERP) bevezetése a Stocktechnik Kft-nél

A Stocktechnik Kft. 15 éve foglalkozik logisztikai tevékenységgel, raktárak és irodák üzemeltetésével, bérbeadásával. Közel 30 ezer négyzetméteres, saját tulajdonú logisztikai komplexumuk üzemeltetése mellett irodaszerek forgalmazása, nagykereskedelme is tevékenységeik sorába tartozik.

A Stocktechnik Kft-nél az ERP rendszer bevezetését a különböző szállítóktól származó informatikai „szigetrendszerek”, az ezekben tárolt adatok külső könyvelési rendszerben történő nehézkes feldolgozása és a mindehhez kapcsolódó naprakész vezetői szintű pénzügyi és logisztikai információ hiánya indokolta.

Az ERP rendszer kiválasztás szempontjai között szerepelt, hogy a két fontos üzleti területet (szolgáltatás értékesítése, valamint áru nagykereskedelem) egyetlen rendszer kezelje. Az üzembe álló megoldásnak helyi informatikus támogatása nélkül, rövid határidővel, fix bevezetési költséggel, gyakorlatilag kulcsrakész megoldásként kellett üzembe állnia. További szempont volt az IT-re és infrastruktúrára vonatkozó beruházási költségek minimalizálása, azaz a meglévő PC és nyomtató hardver adottságok megtartása, lehetőleg szerver beruházás nélkül.

Az R&R Software VERK/400 ERP rendszere megfelelő megoldást ígért a fenti igények kiszolgálására. A Stocktechnik Kft. üzleti folyamatainak leképezése a rendszer paraméterezésével, egyedi fejlesztés igénye nélkül biztosított volt. A szállított rendszer alapkiépítésben tartalmazta azokat a vezetői információs igényeket kiszolgáló riportokat, melyek naprakész adatokat biztosítanak a döntéshozóknak. A rendszer felépítésének, vékony kliens technológiájának köszönhetően sem a végponti kliensek (asztali és hordozható PC-k) és nyomtatók, sem pedig ezek folyamatos karbantartása vonatkozásában nem rendelkezik különleges igényekkel, azaz a meglévő infrastruktúrán üzemeltethető.

A VERK/400 ERP rendszer az R&R Software Cloud PaaS (Platform as a Service) szolgáltatására alapozva került kiépítésre, azaz az R&R Software által üzemeltetett, a rendszer kiszolgálását biztosító szerver, valamint az azon futó adatbázis-kezelő és operációs környezet is beruházás nélkül, havidíj keretében vehető igénybe. A vállalatirányítás eléréséhez az R&R Software saját szolgáltatásként VPN elérést és rendelkezésre állást biztosít.

A projekt kiemelkedő hatékonysággal valósult meg. A Stocktechnik Kft. üzleti igényeinek 2 tanácsadói napban történő felmérése után rövid átfutási idővel, ajánlati tartalom meghatározással, ajánlattétellel és szerződéskötéssel 2011.09.23-án indult. A funkcionális specifikáció elkészítése után a bevezetés az ütemterv pontosításával két szakaszra bontva került kivitelezésre.

Az első szakaszban kialakításra kerültek a Stocktechnik virtuális cégkörnyezetei a VERK/400 PaaS keretein belül (Stocktechnik Kft; ARKO Kft.). Megtörtént a pénzügy-számvitel, tárgyi eszköz komponensek paraméterezése, a felhasználók oktatása, valamint átvételre kerültek a kapcsolódó adatok. A pénzügyi környezet kevesebb, mint két hónap alatt, 2011.11.01-től éles használatra készen állt. A második ütemben a készlet, logisztika, beszerzés, értékesítés és riport szolgáltatás funkciók egyedi paraméterezése, a megismert minimális testre szabási igény teljesítése és rendszerbe integrálása, valamint a kapcsolódó adatátvétel és oktatás került megvalósításra.
A projekt indulása után mindössze három hónappal 2012. januárra megvalósult a teljes körű éles átállás a Stocktechnik folyamatos és normál működése mellett.

Az R&R Software ezt követően a bevezetési és karbantartási szerződésekben vállaltaknak megfelelően folyamatos helyszíni és távoli rendelkezésre állást, karbantartási és támogatási szolgáltatást nyújt.
A rendszer bevezetési projekt sikeres zárására, az átállást követő kiemelt éles üzemi támogatási időszakának lezárultával, 2012.05.08-án került sor.

A teljes rendszer bevezetés az ajánlat szerint 20 tanácsadói és 10 fejlesztői napot vett igénybe, illetve néhány új üzleti igény esetében egyedi megrendelés alapján további egyedi fejlesztések kerültek integrálásra a bevezetés időszakában