central - drinks
Central – Drinks Kft.
2015-04-22
MARTIN STEEL Capital Kft.
2015-03-30

 

A BUSZESZ Zrt. 1999 óta használja a VERK/400 integrált vállalatirányítási rendszert. Az R&R Software szakértői adattárház-rendszert, valamint Oracle Hyperion alapú jelentéskészítő rendszert is bevezettek a vállalat részére.

 

Elő- és utókalkulációval, teljes körű fedezetszámítással kiegészített VERK/400 integrált vállalatirányítási (ERP) rendszer a Buszesz Zrt-nél

A Buszesz Zrt. hungarikum – a legrégebbi magyar tulajdonban lévő élelmiszer-ipari vállalkozás. A XIX. század második felében kezdődött története, mely ma is tart, óbudai telephelye több mint 145 éve foglalkozik élelmiszer-ipari termékek előállításával. Tevékenységi körébe tartozik az ásványvizek, különböző saját márkás üdítő- és energiaitalok előállítása, valamint az ecetgyártás, melyeket éves szinten több tízmillió darabos nagyságrendben állítanak elő és palackoznak. Vevőkörében elsődleges helyen szerepelnek a magyarországi üzletláncok és nagykereskedések.

Ehhez nagyságrendű késztermék volumenhez tartozó alap- és segédanyag felhasználás, a gyártási receptúrák összetettsége, valamint a gyártáshoz társuló egyéb közvetlen és közvetett költségek (pl.: energiafelhasználás vagy éppen a bérköltségek) folyamatosan változó beszerzési árai nagymértékben befolyásolják az előállított és értékesített késztermékek önköltségi árait és egyben fedezeti szintjeit. A késztermékek és vevők széles köre, kombinációi nem teszik lehetővé sem az éves üzleti terv adatok, sem pedig az évközi tény adatok folyamatos kézi előállítását, feldolgozását, kontrollját és az eredményekből a vezetői döntést megalapozó riportok elkészítését.

A Buszesz Zrt. összetett üzleti folyamatainak informatikai támogatására 1999-ben az R&R Software VERK/400 ERP rendszert választotta, mely azóta több verziófrissítésen is átesett. Jelenleg a vállalatirányításon belül a teljes termelésirányítási folyamatot is a VERK/400 rendszer kezeli, az alapanyag beszerzéstől és felhasználástól a napi gyártási feladatok ütemezésén és koordinálásán keresztül a késztermékek értékesítéséig, kiszállításáig.

Az ERP rendszer „alapfolyamatainak” elindulását követően egyre nagyobb hangsúlyt kapott a gyártó tevékenység alapját biztosító éves üzleti terv előállíthatósága, valamint a megvalósulás folyamatos kontrollja is.

A tervezés oldaláról mind az árbevétel-, mind a költségterv igényként jelentkezett. A VERK/400 tervezési folyamata párhuzamos tervvariánsokkal támogatja a különböző esetek kezelését (pl. árfolyam változások hatása a beszerzési árakra, vagy vevőknek adott kedvezmény változás hatása a fedezetre). A tervezés mindkét vonalon különböző szinteken támogatott, melyek használata opcionális: cikkszámtól a vevőcsoportig/területi képviselőig, géptől az üzemig.

A folyamatos terv – tény elemzés során a tényadatok gyűjtése az aktuális, a VERK/400 rendszerben előállt adatokra támaszkodik (pl.: adott gyártási sorozathoz ténylegesen felhasznált alapanyag mennyiség vagy vevőnek adott, nem tervezett extra kedvezmény megjelenése és hatása, vagy főkönyvben könyvelt bérköltségek visszaosztása termékre). Az elemzés havi szinten biztosítja a fedezeti szintek ellenőrizhetőségét, mely az időben történő intézkedéshez elengedhetetlen.

Ezen összetett információk előállítása a havi zárást követően rendkívül rövid idővel elvégezhető és elemezhető, a Buszesz Zrt. esetében a tárgyhót követő hónap első harmadában.

A rendszer lényeges eleme a VERK/400-hoz teljes mértékben integrált üzleti intelligencia eszközökön alapuló, modern, mély informatikai ismeretek nélkül is könnyen kezelhető, grafikus VERK/AI analitikus elemző felület, mely a döntéshozók számára könnyen áttekinthető formában képes prezentálni az információt, riportokat és áttekintő jelentéseket. A rendszer üzleti szempontból értelmezhető adatmodellekre épül, így használatához nem szükséges ismerni az ERP rendszer belső összefüggéseit.

A rendszer a karbantartási szerződésben foglaltak mellett folyamatosan igazodik a törvényi változásokhoz is (pl.: Népegészségügyi Termékadó kezelés beépülése a terv – tény elemzésbe).

A fenti tervezés és kontrolling megoldás csomag a VERK/400 rendszerrel megvalósított teljes mértékű integráltságának köszönhetően, valamint a rendszer funkcionalitása alapján a gyártó cégek számára megfelelő megoldást ad az előállított termékek üzleti szempontú folyamatos felügyeletére.

 

Megoldásaink - gyártás és termelés

Megoldásaink - vállalatirányítás

Megoldásaink - üzleti analitika