Erste Bank Hungary Zrt.
2015-04-23
magyar nemzeti bank
Magyar Nemzeti Bank
2015-04-22

 

Alkalmazásintegrációs megoldás bevezetése az AVHGA részére

Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány a magyar pénzügyi piac fontos szereplője. Célja, hogy elősegítse az agrárvállalkozások hitelhez jutását kezességvállalási szolgáltatásával. Közvetlen kapcsolatban áll a hitelintézetekkel, pénzintézetekkel, a gyors és megalapozott döntések érdekében korszerű informatikai eszközök támogatják a napi munkafolyamatokat. A PSZÁF szigorú előírásait teljesítve bank-ekvivalens működést valósít meg – azaz rá is érvényesek a pénzügyi szervezetekre vonatkozó, kiemelten szigorú, az informatikai területet is érintő szabályozások.

Az Alapítvány a piaci elvárásokhoz és a növekedéshez alkalmazkodva folyamatosan fejleszti informatikai infrastruktúráját. Ide értendők az egyes alkalmazások közötti kapcsolatok, az integráció is, melyek célja az adatrögzítés egyszerűsítése, a duplikációk megszüntetése, az üzleti folyamatok automatizálásának támogatása, a PSZÁF által szabályozott szigorú naplózás-, auditálás- és követés – követelményeinek teljesítése.

A hagyományos, pont-pont adatkapcsolatok az alkalmazások számának és az integrációs igények komplexitásának növekedésével egyre kevésbé tudnak megfelelni a szigorú szabályozási környezetnek, a fejlődés akadályozói is lehetnek. Az Alapítvány vezetése felismerte, hogy egy általános, a szabályozási környezetnek való megfelelőséget központilag biztosító eszközre van szükség, amelyhez hatékonyan és gyorsan hozzákapcsolhatóak mind a jelenlegi mind pedig a jövőbeni rendszerek. Ilyenek a számos formában elérhető Enterprise Service Bus alkalmazások.

A számos lehetséges megoldás közül – figyelembe véve az Alapítvány méretét, az érintett alkalmazások és tranzakciók számát, és azt, hogy az Alapítvány non-profit jellegéből adódóan is nagyon fontos a költséghatékonyság – a választás az R&R Software által javasolt MuleESB megoldásra esett. A kiválasztott szoftver nyílt forráskódú, azaz ingyenes, szabadon felhasználható verzióval is rendelkezik.

A bevezetési projekt keretében nem csupán az előírt integrációs funkciók készültek el, de megvalósításra került a szabályozásnak megfelelő auditálást, monitorozást, felügyeletet biztosító keretrendszer is, amelyet a jövőben felmerülő változások esetén már készen fel lehet használni. A központosításnak köszönhetően az alkalmazások közötti kommunikáció, az esetleges egyedi protokollokat leszámítva, az Alapítvány informatikai infrastruktúráját tekintve egységes módon zajlik. Ezzel csökkennek az új alkalmazások, vagy változások bevezetési költségei is, hiszen a teljes integrációs folyamat bizonyos elemei már készen állnak, kevesebb feladatot hárítva az egyes üzleti alkalmazások szállítóira.