EDM problem
Papírhalmozás helyett elektronikus számlák
2012-02-20
Szegedi Tudományegyetem
R&R Software az SZTE állásbörzén
2012-03-20

IT Business Topsztori: PaaS Cloud szolgáltatás az R&R Software-től

Az  R&R Software által kínált megoldásokban egyre nagyobb szerepet játszanak a Cloud alapú szolgáltatások, köztük a platform- és alkalmazásszolgáltatás (PaaS, illetve SaaS). Ma már több mint 50 ügyfél számára nyújt az R&R Software felhőben elérhető platformszolgáltatást üzleti alkalmazásai – köztük a VERK/400 termelés- és vállalatirányítási rendszer vagy az autóértékesítésre specializálódott Car Dealer Management System – kiszolgálására.

Sokan csak beszélnek arról, hogy a felhőszolgáltatások jelentik az informatika egyik meghatározó irányát; az R&R Software által kínált megoldásokban azonban már most egyre nagyobb szerepet játszanak a felhő alapú szolgáltatások, köztük a platform- és alkalmazásszolgáltatás (paas, illetve saas). Ma már több mint 50 ügyfél számára nyújt az R&R Software interneten keresztül elérhető platformszolgáltatást üzleti alkalmazásai – köztük a VERK/400 termelés- és vállalatirányítási rendszer vagy az autóértékesítésre specializálódott Car Dealer Management System szoftver – kiszolgálására, sorolja Bordás Sándor rendszerintegrációs vezető.

 

Amikor a hardver olcsóbb

Korábban két külső szerverhotelből, két külön szolgáltató infrastruktúráját igénybe véve kínálták ügyfeleiknek a szoftver- és platformszolgáltatásokat. Az R&R Software csak a szervereket és az alkalmazást biztosította, minden más infrastruktúrát a szolgáltatók nyújtottak. Így viszont egyrészt költséges volt az üzemeltetés, például két külön mentési rendszert kellett fenntartani, másrészt a kapcsolatok megszakadása esetén a problémák kezelése sem ment egyszerűen. „Rendszeresek voltak a viták a szolgáltatókkal arról, hogy a hálózat mely részében van a hiba, miközben az ügyfelet csak az érdekelte, mikor tudja újra használni az alkalmazást” – fogalmaz Bordás Sándor.

Ezért döntött úgy az R&R Software, hogy a saját kezelésébe veszi a szolgáltatást. Egyetlen, nagy, megfelelő redundanciákkal rendelkező szerverről, virtualizált környezetben szolgálják ki a rendszereket, és a vpn üzemeltetését is saját erőből oldják meg. Utóbbihoz szükségük volt egy pont-multipont jellegű vpn-kapcsolatok kiépítésére és kezelésére szolgáló eszközre (vpn-koncentrátorra), míg az ügyfelek telephelyeire kicsi, egyszerű végponti berendezések kellettek.

A szoftveres virtuális magánhálózat kiépítésének lehetőségét annak karbantartásigénye miatt elvetették.

 

A kicsi is elég

Végül a WSH Számítástechnikai, Oktató és Szolgáltató Kft. által kínált, Juniper-eszközökre alapozott megoldást választották.

Technológiai téren nem volt óriási különbség az egyes gyártók termékei között, hiszen az IPSec alapú vpn-technológia már jól ismert. Ugyanakkor a Juniper mellett szólt, hogy jól méretezhető, a funkcionalitás a későbbiekben igény szerint bővíthető, és az eszközei, a legkisebbtől a legnagyobbig, mind ugyanazt az operációs rendszert használják. A szállítóval is kedvező tapasztalatai voltak az R&R Software-nek, mert már évek óta használ a WSH által szállított és támogatott Juniper-eszközöket (például tűzfalakat).

Központi vpn-koncentrátornak végül egy SRX-100 berendezést választottak ki. A Juniper új termékcsaládja legkisebb tagjának kapacitása bőven elegendő a mintegy 60 telephely és a közel 400 végfelhasználó által generált forgalom kiszolgálására. A vpn-kapcsolatok kiszolgálása mellett használható teljes értékű behatolásérzékelőként (IDS), de rendelkezik víruskereső, tartalom-, spam- és webszűrő funkciókkal is.

Az ügyfelekhez SSG-5 készülékeket telepítettek. Ez ugyan nem a legújabb sorozata a Junipernek, de tökéletesen megfelel a felmerülő igényeknek (például képes az üzleti alkalmazás sávszélességigényének garantálására), és ami legalább ennyire fontos, az R&R Software szakemberei jól ismerik az eszközt, könnyedén el tudják hárítani az esetleges problémákat. Növeli az üzembiztonságát, hogy nincs benne mozgó alkatrész (se ventillátor, se merevlemez), így a karbantartás is egyszerű.

 

Gyors munka is lehet jó

A tényleges rendszerbevezetés gyorsan és zökkenőmentesen zajlott le. A központi vpn-koncentrátor üzembe állítása egynapos munka volt, mivel kezdetben csak a vpn-funkcionalitást élesítették.

Nem okozott gondot az ügyfelekhez telepítendő végpontok konfigurálása sem. Mivel a Juniper-eszközök szoftvere lehetővé teszi, hogy egy kialakított konfigurációt más eszközökre másoljanak át, csak egyszer kellett elvégezni a beállítást, onnantól kezdve csak másolni kellett. A felkonfigurált SSG-5 berendezésekbe ezek után, még mindig központilag, betáplálták az előzetesen bekért, telephely-specifikus adatokat. Az ügyfeleknél már csak a készüléket kellett csatlakoztatni az internetre és a helyi hálózatra. Az is megkönnyítette az ügyfelek dolgát, hogy az internetkapcsolat bármelyik isp-től, bármilyen technológiával (xdsl, bérelt vonal, optikai szál) igényelhető volt.

„Ügyfeleink informatikai infrastruktúráján semmilyen változtatást nem kellett végrehajtani. Még a böngészők beállításain sem kellett módosítani, hiszen ugyanúgy IPSec vpn-en keresztül érik el a szolgáltatott alkalmazást, mint eddig, a hálózati eszközök cseréje ilyen értelemben észrevétlen volt számukra” – hangsúlyozza a megoldás egyik nagy előnyét Bordás Sándor.

 

További lehetőségek

Már nemcsak a központi rendszereket tartják ellenőrzésük alatt, hanem a kapcsolatra is rálátnak, és a végponti berendezéseket is távolból, 7×24 órában tudják menedzselni. „Az ügyfelek teljes körű kiszolgálását felügyeljük, így gyakorlatilag egy saját felhőt üzemeltetve garantálhatjuk, hogy az alkalmazások, az azokat futtató rendszerek, illetve a kapcsolatot biztosító hálózatok mindig a kívánt szolgáltatási szinteken működjenek” – foglalja össze a megoldás előnyeit Bordás Sándor.

Az üzembiztonságon persze mindig van mit javítani. Az R&R Software szakemberei most azt vizsgálják, hogy a hidegtartalék beállítása mellett milyen lehetőségek vannak a központi koncentrátor hibatűrésének növelésére: ilyen lehet például a Juniper SRX-100 clusterbe kötése is.

A kiépített infrastruktúra további szolgáltatások nyújtására is lehetőséget ad az R&R Software-nek: az SRX-100 koncentrátor képességeit kihasználva menedzselt tűzfalat, spam- vagy webtartalomszűrést, esetleg más biztonsági szolgáltatásokat kínálhat ügyfeleinek. (Előbbire már van is példa.) Arra is mód van, hogy egy kliensprogram segítségével a felhasználók mobil eszközökről bárhonnan elérjék akár saját irodai alkalmazásaikat, akár a saas-szolgáltatásban igénybe vett üzleti alkalmazást.

Forrás: IT Business