Könyvvizsgálóbarát szoftver lett a VERK/400
2013-01-04
Félmilliárd forinttal többre pályázhatnak a hazai kkv-k
2013-01-07

Heti Válasz – „50 példa”: R&R Software Zrt.

Az R&R Software Zrt. a Heti Válasz „Magyar vállalkozások a piacon – 50 példa” kiadványában jelent meg. „Minél összetettebb vállalatirányítási rendszert kell megvalósítani, annál nagyobb az ár- és versenyelőnyünk a multikkal szemben” – mondja a szoftverfejlesztők piacán meghatározó R&R Software Zrt. tulajdonos-igazgatója, Rozenberszki Zsolt.

Még mindig megállja a helyét a közvélekedés, hogy a magyar informatikusok világszínvonalúak? 

Nekünk jók a tapasztalataink: bár cégünk rengeteg új ötletet és terméket visz piacra, a fiatal szakemberektől, a végzős egyetemistáktól is sokat lehet tanulni. Néhány egyetemen kimagasló színvonalon zajlik az informatikusok képzése, de kevésbé nívós intézményekből is kerülnek ki olyan szakemberek, akik tehetségük révén gyorsan kitűnnek.

A rendszerváltással egy időben indult az üzleti informatikai alkalmazások fejlesztésével foglalkozó vállalkozásuk. Az elmúlt húsz évből melyik volt a legnehezebb? 

2008-ban, a válság kitörése után oly’ mértékben szűntek meg a megrendeléseink, hogy komoly nehézséget okozott az eredményes működés fenntartása. Szigorú költségtakarékossági intézkedéseket vezettünk be, ez teljesen új és meglehetősen keserű fejlemény volt az életünkben. A munkatársak azonban empátiával kezelték a helyzetet, és kitartottak a cég mellett. Több termékfejlesztést is elindítottunk, hogy meg tudjuk tartani őket.

Más tapasztalatra is szert tettek? 

Igazolódott az óvatosságunk: a fellendülés éveiben nem pörgettük fel hitelekből az üzletfejlesztést – később illúziónak bizonyuló piaci reményekre alapozva. Mivel csak addig nyújtózkodtunk, ameddig a takarónk ért, most nem kell a hitelköltségek megugrásával szembesülnünk. A külső tőkebevonást eddig elkerültük, bennünket persze sokszor és sokan szerettek volna felvásárolni.

Hogyan sikerült megőrizniük önállóságukat egy multik által uralt piacon? 

A multinacionális informatikai cégek kevéssé tudnak alkalmazkodni a helyi üzleti környezet, egy helyi vállalat sajátosságaihoz. Egy középvállalatnak két lehetősége van: vagy egy „dobozos” vállalatirányítási rendszerhez illeszti a működését, vagy saját informatikai igényeinek megfelelő, egyedileg testreszabott megoldást vezet be. Minél összetettebb és egyedibb a működés, annál nagyobb az ár- és a versenyelőnyünk.

forrás: Heti Válasz