Ügyfél-nyilatkozatok és szerződések papírmentes kezelése
2019-03-14
SFA szoftver bevezetése a Törley Pezsgőpincészetnél
2019-08-09

Blockchain kompetenciaközpont az R&R Software-nél

Az R&R Software 2019 óta kínál DLT és blokklánc-technológiával kapcsolatos kompetenciát ügyfelei részére

 

A blokklánc-technológia az elektronikusan könyvelt tranzakciók decentralizált, megosztott tarolását és hitelesítését teszi lehetővé a központilag hitelesített, időbélyeg-szolgáltató alapú modellel szemben. Utóbbi esetben a hitelesség iránti bizalom forrása a központi időbélyeg-szolgáltatóba vetett bizalom, míg a blokklánc-alapú, megosztott tranzakció-könyvelés (DLT) esetén a feldolgozást és hitelesítést egyedileg, párhuzamosan elvégző szereplők konszenzusa a döntő a tranzakciók valódiságát illetően.

A blokklánc-technológia alkalmazása olyan esetekben is lehetővé teszi a hitelesítést, amikor a tranzakciókban résztvevő szereplőknek nem áll rendelkezésre egy, mindannyiójuk által egyaránt elfogadott hitelesítő partner:

  • Hosszú és összetett ellátási láncok (pl.: gyártási folyamatok) akár kontinenseken, országokon átívelő folyamatlépéseinek verifikálása
  • Közhiteles dokumentumok, okmányok informatikai eszközökkel támogatott, harmadik fél általi hitelességi ellenőrzése
  • Feltételek teljesülése esetén további tranzakciókat, vagy lezárást automatikusan végrehajtó „okos szerződések”
  • Központi hitelesítő szervezet (pl.: bank) nélkül is megbízhatóan végrehajtott pénzügyi tranzakciók

Az eredetileg a 90-es évek elején írásba foglalt blokklánc-koncepció első, éles üzemi alkalmazására 2009-ig, a bitcoin „feltalálásáig” kellett várni, amely a fenti példaesetek közül az utolsót valósítja meg. Az azóta eltelt 10 évben számos iparág kezdte el alkalmazni a blokkláncokat: a Gartner elemzése szerint 5 éven belül egyes magánszektorokban a decentralizált hitelesítési technológiák részesedése akár a 20%-ot is eléri majd.

Az R&R Software 2019-től kezdődően blokklánc és DLT (distributed ledger technology) kompetencia-tartományban is kínál tanácsadói, rendszertervezési és szoftverfejlesztési szolgáltatásokat.