Infotér Konferencia 2014: hamarosan
2014-11-06
Infotér Konferencia 2014
2014-11-24

140 diáknak tartott informatikaórát az R&R Software Zrt.

A hazai szoftverház munkatársai a Bláthy Ottó Titusz Informatikai SZKI tízedik évfolyamának beszéltek az informatikában rejlő karrierlehetőségekről.

A jelenlegi tendenciák fennmaradásával 2020-ra Európában 900 ezer ICT, azaz informatikai szakember fog hiányozni iparági szinten. A probléma megoldására európai szintű összefogásra van szükség. Ezt ismerte fel az Európai Bizottság, és elindította a Grand Coalition for Digital Jobs elnevezésű kezdeményezést, melynek egyik fontos célja, hogy 2015-re jelentősen növelje a rendelkezésre álló jól képzett, magabiztos szaktudással és digitális készségekkel rendelkező IT szakemberek és az IT világához köthető munkavállalók számát.

Európához hasonlóan, Magyarországon sem jobb a helyzet: 2012-ben mindössze 2500 informatikus szerzett diplomát. Ugyanakkor a magyar ICT piacon jelenleg is 10,000 betöltetlen állás van, ami éves szinten hozzávetőlegesen 150 milliárd forintnyi elvesztegetett bevételt jelent a nemzetgazdaságnak, ezért szükséges Magyarországon, nemzeti szinten is tenni az ügyben.

Itthon az IVSZ vette szárnyai alá a kezdeményezést, melynek keretében felkérte a szakma képviselőit, hogy a számukra elérhető módokon támogassák a hazai köznevelési intézményeket, és népszerűsítsék az informatikát, mint szakmát és karrierlehetőséget.

Az R&R Software humán erőforrásait tartja a vállalat legnagyobb értékének – ezért úgy döntött, hogy társadalmi felelősségvállalás keretében, iparági szereplőként allokál erőforrást az „utánpótlásképzés” előrelendítésére. A „Fogadj örökbe egy iskolát” programban a Budapest III. kerületi iskolák részére ajánlott fel az informatikai szakma társadalmi és szakmai presztízsét, érdekességét bemutató képzéssorozatot.

blathy_eloadas_2014

Kovács Tibor, az R&R Software HR vezetője beszél a diákoknak az informatikáról, mint karrierlehetőségről.

Az akció keretében elsőként a III. kerületi Bláthy Ottó Titusz Informatikai SZKI 140 diákjának tartottak előadást a szakértők. Az R&R Software HR vezetője az informatikai szakma széles társadalmi elfogadottságáról beszélt, valamint a stabil, jól tervezhető karrierlehetőségeket, és az oda vezető felsőoktatási „útvonalakat” ismertette. A cég szoftverfejlesztő munkatársa – pár egyszerű, könnyen elsajátítható programozási gyakorlat bemutatása után – ismertette azokat a régebben az informatikához szorosan nem feltétlenül kapcsolódó iparágakat, ahol napjainkra kulcsfontosságúvá vált az informatikai szaktudás.

„A kezdeményezés nem pusztán a megfelelő mennyiségű és minőségű utánpótlás képzéséről szól. A hazai ICT iparág egyre jelentősebb részét adja a hazai GDP-nek, és a többi iparág fejlődésére, növekedésére is évről évre nagyobb hatással bír. Hazai informatikai vállalkozásként úgy éreztük, hogy az oktatás területén is felelősségünk és feladatunk van a növekedés fenntarthatóságának megőrzésében” – mondta el Rozenberszki Zsolt, az R&R Software Zrt. értékesítési igazgatója.