Bécs-Budapest maraton: R&R Software. Hosszútávon.
2013-10-14
water supply
Az IT világ is lépést tart a rezsicsökkentéssel
2013-11-05

Internet of Things az üzleti informatikában

A Gartner kutatása szerint az IoT – Internet of Things – jelenség a 2020-as évekre 300 milliárd dolláros piacot jelent majd az informatikai gyártók és szolgáltatók részére. Az egymással önállóan kommunikáló, intelligens eszközökben azonban nem csak üzleti lehetőség rejlik: az értékesítésükből származó bevétel, valamint az általuk képzett hozzáadott érték mellett a mezőgazdaság, az ipar, a közlekedés, valamint a közműszolgáltatás hatékonyságát és fenntarthatóságát is jelentősen növelhetik. Az IoT eszközök térhódítása napjaink „okos” technológiái, például a Smart Energy megoldások elterjedését is elősegítheti.

A mindennapi használati tárgyak egyre „intelligensebbek”: modern érzékelőik és processzoraik, alkalmazásaik segítségével egyre több adatot képesek összegyűjteni és feldolgozni. Sokukban megtalálható a kommunikációhoz szükséges hálózati technológia is. Az IoT (Internet of Things) alapját ez a napjainkban is jól megfigyelhető technológiai fejlődés adja, amely például lehetővé teszi, hogy okostelefonunk automatikusan emlékeztessen minket a napi feladatainkra, amint elindulunk otthonról.
A Gartner szerint az IoT hihetetlen ütemben fog terjedni az elkövetkezendő években: míg 2009-ben mindösszesen 900 millió okos eszköz csatlakozott az Internethez, 2020-ra ez a szám közel a harmincszorosára, 26 milliárdra nő majd. Ennek eredményeképp az okos technológiák széleskörű elterjedése várható az iparági szereplők és a közigazgatási intézmények körében is.
FE_logo másolás
E trendeket látva kezdett fejlesztésbe a vállalati energiamenedzsmentben, valamint az „okos mérőrendszerek” alkalmazásában nagy tapasztalattal rendelkező Future Energy Kft. és a 22 év üzleti és informatikai tapasztalatával rendelkező, felhő alapú megoldásokkal is rendelkező R&R Software Zrt. A közös munka eredménye egy, az IoT eszközök képességeit kamatoztató, vállalati energiahatékonyságot célzó megoldás lett.
A SMART EnergyVision rendszer képességei és jellemzői:
• Integrálja az „okos” energiafogyasztás-mérő és -szabályzó eszközöket, alrendszereket.
• Informatikai adattárházat biztosít a fogyasztási adatok rögzítésére és tárolására.
• Könnyen kezelhető statisztikai és adat-vizualizációs eszközkészletet biztosít a tárolt historikus energiafogyasztási adatok elemzéséhez.
• Biztosítja az energiafogyasztás tényeken, historikus adatokon alapuló tervezésének lehetőségét.
• Lehetővé teszi a rögzített tervek, energia-menetrendek automatizált betartatását. Pl.: túlfogyasztás veszélye esetén a fogyasztók előre meghatározott protokoll szerinti, több lépcsős lekapcsolását.
• Felhő alapú informatikai infrastruktúrában üzemel.
A SMART EnergyVision IoT eszközök alkalmazásával teszi lehetővé a hatékonyabb energiagazdálkodást gazdasági szervezetek részére.